Kunst mot barneekteskap

En av fem jenter i verden får ikke gå på skole. Millioner blir giftet bort som barn. Plan Norge arrangerer nå en fotoutstilling om temaet.
Onsdag, 9 oktober, 2013 - 12:45


Barneekteskap eller utdanning? Dette temaet har Plan valgt å fokusere på blant annet gjennom bilder. Som en del av organisasjonens jentekampanje kan du nå se en gratis utstilling om barneekteskap på Youngstorget.

Tusenvis rammet

FN anslår at innen 2020 vil 140 millioner jenter bli giftet bort mens de ennå er barn, dersom det ikke settes i gang drastiske tiltak for å redusere praksisen. Dette tilsvarer nesten 39 000 barnebruder hver eneste dag. I følge Plans rapport A girl’s right to say no to marriage, som ble lansert tidligere i år, får tidlige ekteskap mange negative konsekvenser for jentene som blir utsatt for dette.

– Jenter som giftes bort har større risiko for å bli utsatt for vold, overgrep og mishandling. De blir ofte tidlig gravide og mange får komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel. Jenter som gifter seg tidlig blir også tvunget til å slutte på skolen, for å ta seg av familien, sier Jørn Johansen, fungerende generalsekretær i Plan Norge i en pressemelding.

Ekteskap som barriere mot utdanning

Ellen Høvik i Plan Norge er ansvarlig for utstillingen, og forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på den.

- Den har jo vakt interesse, og jeg tror folk blir mer opptatt av arbeidet vi gjør, sier hun til Journalen.

- Hvorfor har dere valgt nettopp barneekteskap som tema?

- Barneekteskap er en av de største barrierene mot utdanning som finnes, sier hun. Det er svært alvorlig når barn blir satt inn i en slik voksensituasjon, sier hun og påpeker at fødselskomplikasjoner er den vanligste dødsårsaken for jenter mellom 15-19 år i utviklingsland.

Hun forteller at Plan kontinuerlig arbeider i mange land for å påvirke myndighetene til å sikre utdanning for alle barn, og for jenter spesielt.

- Det å sette fokus på jenters situasjon er veldig viktig. Der barn har det dårlig, har jenter det verst, sier hun.

Utstilling for utdanningUtstillingen er en del av Plans jentekampanje for å sette fokus på jenters situasjon. Foto: Charlotte Høibråten

FN tar grep

FN vedtok nylig en resolusjon mot barneekteskap. Plan har lenge vært opptatt av temaet og Jørn Johansen i Plan Norge er svært glad for at FN tar tak i dette.

- Plan har arbeidet aktivt for dette, og vi er glade for at FN nå tar grep for å få stoppet barneekteskap, sier han.

I forkant av årets internasjonale jentedag 11. oktober, håper Plan at FN-initiativet vil bety økt støtte til arbeidet for å forebygge barneekteskap. Plan forventer også at nasjonale lover og regler endres til en 18 års grense på ekteskap for både jenter og gutter i land som ikke allerede har denne ordningen.

Plan har også arrangert en underskriftskampanje via Instagram hvor de oppfordrer alle til å sende inn bilder og «rekke opp hånda» for jenters rett til utdanning. Målet er å få samlet én million bilder av mennesker fra hele verden som støtter Plans jentekampanje. I oktober 2013 vil Plan overrekke Raise Your Hand bildene til FNs generalforsamling og kreve at verdens ledere gjør jenters rett til utdanning til en internasjonal prioritet. Les om kampanjen her

 

Tags: