Nobelprisen i litteratur til Alice Munro

Kanadisk novelleforfatter blir den trettende kvinnelige vinneren av prisen.
Torsdag, 10 oktober, 2013 - 13:05


Klokken 13.00 kunngjorde Peter Englund, sekretær for litteraturselskapet Svenska Akademien, årets mottaker av den høythengende prisen. Foran et stort oppmøtt pressekorps i Børshuset i Stockholm utropte Englund altså Alice Munro som årets vinner av prisen. Prisvinneren mottar medalje, diplom og ikke minst rundt åtte millioner kroner i prispenger.

Alice Munro82 år gamle Alice Munro, her tegnet av Andreas Vartdal. Foto: Wikimedia/Andreas Vartdal“Samtidsnovellens mester”

Begrunnelsen Englund presenterte på vegne av Svenska Akademien, var kortfattet: “Master of the contemporary short story” (samtidsnovellens mester).

Alice Munro er født og oppvokst i Huron County i den kanadiske provinsen Ontario, der hun fremdeles bor. Hennes første novellesamling kom ut i 1968, og hennes foreløpig siste utgivelse, samlingen “Dear Life”, kom i 2012. Munro tar som regel for seg nære menneskelige forhold, og hun bruker et hverdagslig språk i novellene sine. Ofte er handlingen lagt til nettopp Huron County i Ontario.

Munro er ikke ukjent med litterære priser fra før. Tidligere har hun mottatt den prestisjefylte kanadiske litteraturprisen Governor General’s Award, samt den internasjonale prisen Man Booker International Prize. Tidligere i år inngikk en av hennes nyeste tekster, “Sjøgløtt”, i første utgave av den norske versjonen av litteraturmagasinet Granta.

I fjor gikk prisen til kinesiske Mo Yan, som fant mange nye lesere i nye oversatte utgivelser etter prisen. Munro blir den trettende kvinnen som mottar prisen, og den tredje ikke-europeeren siden 1995.

- Min favoritt vant!

Litteraturprofessor Hans Skei ved UiO er strålende fornøyd med årets utdeling. Han har sitt spesialfelt innenfor novellediktning og amerikansk litteraturtradisjon, og har fulgt Munros forfatterskap i lang tid.

-Når en novelleforfatter skulle vinne, finnes ingen bedre kandidat enn Alice Munro. Dette er veldig gledelig, både for novellesjangeren og kvinnelige forfattere, sier Skei.

Han beskriver det som urettferdig og merkelig at kun 13 av 107 utdelte priser har gått til kvinner, men mener å ane en forbedring de siste årene. De siste ti årene har fire kvinner fått prisen, Munro inkludert.

-Munro skriver en blanding av fantasi, realisme, eventyr og myter, hun har en helt egen stil, sier Skei. Han mener Kjell Askildsen kan være en norsk forfatter det er naturlig å sammenligne Munro med.

-De virkelige gode novellene er de som sier noe annet enn det som står der. De gir hovedpersonene mulighet til å forstå sammenhenger som kan være vanskelig å begripe, men som leseren kan finne. De gjenspeiler vår situasjon, sier Skei.

Tags: