Sex, løgn og nederlag

Journalens reporter har testet datingappen Tinder.
Mandag, 18 november, 2013 - 13:19


På datingnettsteder som match.com og sukker.no finner du potensielle partnere til deg på bakgrunn av personlighetstester og utfyllende profiler.

I appen Tinder derimot, trykker du “liker” eller “avvis” kun på bakgrunn av bildet du ser. Alt du får av informasjon om personen er fornavn og alder, og kanskje noen felles bekjente og noen delte interesser på facebook.

Singel og på leting

Som singel i storbyen måtte denne reporteren fra Journalen selvfølgelig teste ut den mye omdiskuterte appen. Søkeinnstillingene ble satt på menn i Oslo-området, med en alder som spenner seg fra 21 til 32 år. Let the games begin.

Det er fredag kveld, og  på ett døgn på Tinder har jeg allerede samlet opp 15 matcher. Har jeg vært veldig heldig med profilbildet mitt, eller kan det være fordi det endelig er helg, og single i byen ikke lenger bare bruker bardisken som jaktmarked?

Et par av Tinder-samtalene dør ut etter et par timer. Det fantes ingen felles interesser utover hverandres profilbilder. Men èn match holder det gående. Han er interessert, gir komplimenter, og ønsker å møtes. Han er også ganske så kjekk, noe som absolutt ikke er negativt i min bok.

“Lyst til å sees?”

Etter noen glass vin for mye på vorspiel, blir han mer og mer interessant. Meldingene tikker inn hvert tiende minutt. Klokken blir mye, og sjansen for å møtes ute på byen blir mindre og mindre. Vi avtaler å møtes likevel. Jeg er jo allerede i området, hvorfor kan jeg ikke bare ta turen hjem til han og si hei?

Vi vet alle hva et “hei” natt til lørdag med en fremmed betyr. Han vet det, jeg vet det, de jeg er på vorspiel med vet det. Men vi er alle voksne, så hvorfor ikke ta en sjanse? Det kan jo bli vellykket.

Den korte taxituren fra baren til leiligheten hans sprenger studentbudsjettet mitt, men jeg håper opplevelsen blir verdt det. Jeg kan leve på nudler en ukes tid, det har jeg gjort mange ganger før.

Overnattingsbesøk

Klokken nærmer seg nå tre, og jeg står utenfor oppgangen hans. Ingen svarer på telefonen. Jeg sender en melding, men får ikke svar på den heller. Ikke vet jeg etternavnet hans heller, så det er ingen mulighet for å ringe på dørklokken. Etter syv minutter er jeg lei, og begynner å gå mot bussholdeplassen for å ta siste nattbuss hjem.

Plutselig plinger det i telefonen: “Utenfor?! Serr?” Nå er jeg ikke lenger utenfor, jeg venter på bussen. “Komme ned igjen?” står det i neste melding. “Vil du sove her?”

Denne gangen åpnes døra og jeg møter Tinder-matchen min ansikt til ansikt for første gang. Han ser ikke helt ut som på bildet, men jeg klager ikke. Jeg ser sikkert ikke helt ut som meg selv på mitt bilde heller.

Det går en halvtimes tid. Klærne ligger nå strødd nedover gangen, og sengen er ikke lenger oppredd. Så slippes  bomben.

Sammenkrølla femtilapper

“Du, jeg har ombestemt meg. Jeg tror jeg vil at du skal dra hjem likevel.” Jeg ser på Tinder-daten min med vantro. Tuller han med meg? Det er ingen humor å se i ansiktet hans. Siste buss har gått for lenge siden, det er fortsatt tre og en halv time til første morgenbuss går.

Han prøver å gi meg to krøllete femtilapper til taxi, eller som plaster på såret. For det første er det ikke nok til å dekke startavgiften for taxituren en gang. Aldri i verden om jeg kommer meg hjem til andre siden av byen. For det andre føles det aldeles ikke greit å skulle “få betalt” for å dra hjem fra en one night stand. Selvrespekten min er fullstendig knust. Jeg er forbannet, såret og vantro på en gang.

Ta en sjanse

Hvor er folkeskikken? Er det slik det er å møte matcher fra Tinder? Jeg lover meg selv å aldri ta i bruk appen igjen. Sånne mennesker vil jeg ikke ta sjansen på å treffe en gang til.

Løftet mitt holder i en og en halv dag. Søndag kveld svarer jeg på meldingen til en ny kjekkas. Han er interessert, gir komplimenter og vil møtes. Men denne gangen er det en gåtur rundt Sognsvann som avtales en dag til uka. Etterfulgt av kaffe. Kanskje han er annerledes? Man må jo ta en sjanse i blant, jeg håper bare det blir verdt det denne gangen.

Kynisk

Selv om appen har blitt veldig populær blant norske brukere på kort tid, er det ikke alle som er like positive.

– Det blir kynisk når man bare dømmer etter utseende, sier samlivsekspert Frode Thuen til nrk.no. Han mener man går glipp av mye når man bare baserer seg på et bilde, mens det er ferden når man lærer noen å kjenne som er viktig.

Dersom man er ute etter et langvarig forhold, er kanskje ikke Tinder appen for deg. The Telegraphs spaltist Caroline Kent kaller appen for et Gule sider for ego-boosting og engangsromanser, skriver nrk.no.

Kynisk eller ikke, fakum er i alle fall at dess mer attraktiv du er på profilbildet ditt, dess flere potensielle matcher venter det på deg.

 

 

Tags: