Vi kjøper produkter ingen har kontroll på

Statens legemiddelverk advarer mot kjøp av legemidler fra utenlandske nettsider.
Fredag, 15 mars, 2013 - 14:24


I andre kvartal 2012 hadde ca. 190.000 nordmenn handlet legemidler på nett i løpet av de siste 12 månedene. Det viser en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå.

Statens legemiddelverk opplyser at medisiner som selges på nett ofte er falske eller utdaterte. Legemiddelinspektør Line Saxegaard sier at når man bestiller legemidler fra utenlandske nettsider, kjøper man produkter ingen har kontroll på.

– Legemiddelverket vet ikke hva du putter i deg, eller hvilke resultater det kan få. Du kan bli voldsomt syk med en gang, eller du kan bli syk om mange år. Ingen av produktene som selges på nett er nødvendigvis godkjente av myndighetene. Vi kjenner til at kriminelle, som ikke tenker på din helse, står bak mye av nettsalget, sier Saxegaard.

Hun sier at Legemiddelverket ikke har tall på antall nordmenn som har tatt skade av eller dødd som følge av bruk av falske eller ulovlige legemidler.

– Det skyldes blant annet at vi ikke får høre om tilfellene. Hvis man blir syk av et kosttilskudd, som man ikke vet inneholder skjulte legemidler, så er det ikke sikkert at man tenker på at kosttilskuddet er årsaken til sykdommen, sier Saxegaard.

Se video av hva Oslo-folk tenker om å kjøpe legemidler på nett nederst i saken.

For mye eller for lite virkestoff

Tolloverinspektør Hanne Wickstrøm forteller at Tollvesenet finner mye ulovlige virkestoffer i kosttilskudd som utgir seg for å være naturlige.

– Folk bestiller også legemidler mot HIV og kreft. Hvis disse legemidlene ikke inneholder de riktige virkestoffene kan det få katastrofale konsekvenser, sier Wickstrøm.

Hun sier at Tollvesenet også finner ulovlige virkestoffer i legemidler i kategoriene slank og potens. Reductil er et legemiddel som brukes til slanking. Det inneholder virkestoffet sibutramin, som kan føre til hjerte- og karsykdom. På grunn av bivirkninger ble reductil og sibutramin trukket fra det europeiske markedet i 2010.

Legemidler og kosttilskudd som kjøpes på nett kan inneholde for lite eller for mye virkestoff. Line Saxegaard sier at når reductil var et godkjent legemiddel, var godkjent dose 5 og 10 milligrams tabletter.

– Men i tollen er det funnet 25 milligrams tabletter, og disse er farlige. De som tar dette vet ikke nødvendigvis hvilke doser tablettene inneholder, for det står jo ikke på pakningen, sier Saxegaard.

Hør hva Saxegaard tror er årsaken til at vi kjøper slanke- og potensmidler på nett nederst i saken.

– Tryggere enn utenlandske tilbud

1. januar 2010 ble det mulig for norske apotek å drive netthandel med reseptfrie legemidler i hele Norge.

I dag er det også mulig å benytte e-resept ved norske apotek. Legen legger e-resepten i en slags reseptbank, og pasienten må møte opp på apoteket for å hente legemiddelet.

I byer med mange apotek, har de norske apotekene ofte kun lov til å drive nettsalg av reseptbelagte legemidler innad i kommunen. I områder med få apotek, kan kundeområdet ofte omfatte flere kommuner. Vanlig praksis er at de reseptbelagte legemidlene sendes til butikk eller postkontor, hvor man må vise legitimasjon for å få utlevert produktene.

LES OGSÅ:

Forutså ikke eksplosjon av privat legemiddelimport

Apotekforeningen foreslo i 2007 å gi norske apotek muligheten til å selge reseptbelagte legemidler på nett til kunder over hele landet.

Direktøren for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, sier det bør innføres et nasjonalt regelverk for nettapotek som baserer seg på de samme kravene som til fysiske apotek. Det innebærer blant annet at det bare skal være lov til å selge reseptbelagte legemidler på nett, hvis kunden har gyldig resept.

– Kjøperen må også kunne få veiledning på norsk av en farmasøyt, for eksempel gjennom telefon eller chat. I tillegg kan kjøperen være trygg på at han får ekte legemidler. I dag er det mye falske legemidler som selges på nett, og godkjente norske nettapotek vil slik være tryggere enn utenlandske tilbud, sier Tysnes.

LES OGSÅ:

Slanke- og potensmidler dominerer i tollen

Juridisk direktør Øystein Askim i Apotek1 sier at det først og fremst dreier seg om å løse et folkehelseproblem, og at dette primært ikke handler om apotekenes økonomiske interesser.

– Netthandelen av falske legemidler er ikke noen trussel mot apoteknæringen i seg selv, de færreste ønsker å handle legemidler på nett fra tvilsomme internasjonale aktører, sier Askim.

SaxegaardSJANSESPILL: Når man bestiller legemidler fra utenlandske nettsider, kjøper man produkter ingen har kontroll på, ifølge legemiddelinspektør Line Saxegaard. Foto: Simen Meisdal

Merking av nettapotek

Det skal innføres et system for merking av nettapotek som selger legemidler lovlig i Europa. Statens legemiddelverk forventer at dette innføres i Norge i løpet av 2014.

Saxegaard sier at alle apotek i EØS-området som selger legemidler lovlig på nettet skal ha en bestemt logo på siden sin.

– Når man klikker på logoen skal man komme inn på myndighetenes nettside. Der skal det stå at dette apoteket er et lovlig apotek, sier hun.

Hør hva Saxegaard tror er årsaken til at vi kjøper slanke- og potensmidler på nett:

Se hva Oslo-folk tenker om å kjøpe legemidler på nett:

 

LES MER:

 – Jeg brukte det for å gå ned i vekt


Registrerer med det blotte øyet

Emneord: