Bytter ut sambaskjørt med sveisebriller

Samba, fotball og karneval! Vi trodde den brasilianske drømmejobben handlet om hoftevrikk på grassmatta eller i karnevalsparaden. Men tidene endrer seg i Brasil.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:54


– Vi vil fremdeles bli profesjonelle fotballspillere. Min drøm var å spille for Barcelona, men nå er jeg dessverre blitt for gammel, sier 18 år gamle Diego Rolemberg Anderson mens han står kobler sammen noen ledninger med en studiekamerat. I dag er han student ved The National Service For Industrial Apprenticeship (SENAI – RJ), og drømmejobben har gått fra såledragninger til seriekoblinger. Nå ønsker han å jobbe som elektriker og aller helst i sitt eget selskap.

De siste årene har Brasil gjenomgått en stor økonomisk utvikling, og dette har også påvirket drømmene til landets ungdommer. Elevene på SENAI, drømmer om bli alt fra marinebiolog til å jobbe med psykisk kriminelle. En gryende olje- og gassindustri har også ført til at mange ønsker å utdanne seg til ingeniør.

 –  Brasil er på mange måter der Norge var for noen år siden, sier Márcia Cabral som er en av administratorene ved skolen.

Hun tror også at tidligere president Luiz Lula sitt store fokus på å få barn i skole har vært med på å endre drømmene til brasilianske ungdommer. Gjennom det sosiale programmet  Bolsa Familia, får familier økonomisk støtte mot at barna deres går på skole.

– De har fått flere muligheter og dermed også flere drømmer, sier hun.

Stabilitet

En effekt av den økonomiske utviklingen har også vært at landet, og særlig storbyene har blitt vanskeligere å leve i og boliprisene har økt dramatisk. Dette fører til at man ikke har mulighet til å leve der uten stabil og god inntekt.

– Vi er nødt til å ha en god inntekt, sånn at vi kan gi barna våre en god utdanning. I tillegg så ønsker jeg å ha mulighet til å fortsatt bli boende i Rio, sier Paulo Paz (19). Han drømmer om å følge i sin fars fotspor å bli ingeniør på en oljeplattform.

 

Verdenskjent

Også Paulos lærer ønsker å jobbe i oljebransjen, men hennes drøm er litt mer ambisiøs enn Paulos.

–  Jeg skal bli direktør i Petrobras. Alt er mulig dersom man jobber for det, forteller Natmália Valandáo. Hun er ikke mer enn 22 år gammel, men jobber som lærer på SENAI ved siden av å være student på universitetet.

Også flere av elevene hennes har ambisiøse drømmer.

–  Jeg skal bli gründer, tjene masse penger og bli verdenskjent,  jeg skal ha masse ansatte  for jeg liker å sjefe over folk og gi dem oppgaver, ler Felipe Camilo (24).

–  Men jeg kommer aldri til å klare det, jeg er ikke i nærhetene av å være smart nok, sier han til latter fra medstudentene.

 

Ta vare på verden

På en benk i skolegården sitter det venninnegjeng full av drømmer og tanker om hva de vil jobbe med når de blir voksne. Både Blenda De Mangs (19) og Maria Framaees (17) ønsker å bli psykologer. De ønsker å forstå hvorfor folk gjør som de gjør og hva som får folk til å begå kriminelle handlinger.

–  Jeg vil prøve å behandle dem som ikke klarer seg i samfunnet. Jeg tror ikke det er sånn at noen bare er gale. De har blitt det på grunn av familien og hvordan de har vokst opp, sier Framees.

For noen år siden måtte hun selv tilbringe tid på en psykiatrisk institusjon, det var her hun fikk interesse for faget.  Får De Mangs har det vært en drøm fra hun var liten å bli psykolog.

Meloa Siqueira (17) og Jennifer Oliveira (18) drømmer begge to om å bli ingeniører.

–  Vi elsker matte, men vil ikke være lærere, sier de to jentene nærmest i kor.

Alle jentene har god tro på at de kan oppnå drømmene sine, men vet at de må jobbe hardt dersom de skal gå i oppfyllelse. For dem er ikke det å ha drømmejobben det viktigste i livet, men de tror det er viktig å ha en drøm, slik at man hele tiden har noe å strekke seg etter å jobbe for.

–  Men etter hvert må man kanskje vokne opp å innse at det var en drøm, sier Blenda De Mangs (19) idet jentene går tilbake til timen å fortsette arbeidet, for å oppnå drømmene sine.

Emneord: