Chandrakant Gaykwad ble drept fordi han trosset slaveriet

Bygda har levd i undertrykkelse i generasjoner. Da de forsøkte å bygge sitt eget hotell, fikk det alvorlige konsekvenser.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:56


I landsbyen Jam i Indias delstat Maharashtra, lever innbyggerne i stor frykt.

Med forsiktige steg har bygda kjempet for friheten de lengter etter. De har forsøkt å tjene egne penger og knytte kontakter utenfor landsbyen.

Men da de bygget sitt eget hotell, overskred de alle grenser.

Prøvde å bygge et eget hotell

I flere generasjoner har bygda levd i moderne slaveri. Innbyggerne er daliter, og befinner seg aller nederst i Indias hierarkiske kastesystem. De arbeider for maktpersoner og landeiere fra de høyere kastene. Arbeidsforholdet blir opprettholdt med vold, tvang og trusler.

Mihai Gaykwad holder bildet av sin ektemann i armene. Hun beskriver han som modig og viljesterk.

Han hadde motet som skulle til for å forsøke å trosse slaveriet som bygda er bundet til.

- Han vil minnes med glede og ære. Han forsøkte å gjøre noe med vår situasjon, sier hun.

Da Journalen besøker bygda, er det kun litt over en måned siden de opplevde den store tragedien.

SE HVA SOM SKJEDDE I VIDEOEN:

Lange dager på jordene

- Dagene er lange og harde. Vi arbeider på jordene og gjør tungt arbeid. Etter at Chandrakant ble drept, har de behandlet oss dårligere enn noen gang, sier Mihai Gaykwad.

Psiyadarshi Telang ved Manuski-senteret i byen PunePsiyadarshi Telang ved Manuski-senteret i byen Pune sier at hele landsbyer kan bli boikottet dersom de ikke gjør som de får beskjed om at mektige lokalpersoner. Foto: Margrethe MiljeteigEtter at de politianmeldte drapet, ble hele bygdas tilgang på mat og vann boikottet i én uke.

Landsbyen Jam er et eksempel på en utbredt form for slaveri i India, forklarer Psiyadarshi Telang ved Manuski-senteret i byen Pune.

- I tillegg til at enkeltpersoner lures inn i slaveri, gjerne fordi de havner i en gjeldsspiral, kan også hele landsbyer leve i en form for slaveri. Dersom de ikke gjør som de får beskjed om, kan deres tilgang på mat og vann stenges. De kan også bli truet med vold og drap, sier Telang.

India har flest slaver

MusteinstøperiArbeidet med å lage murstein blir gjort under svært dårlige arbeidsforhold. Foto: Margrethe MiljeteigIndia er det landet i verden med flest slaver, skriver Free The Slaves.

De fleste slavene befinner seg på landsbygdene, og de fleste arbeider med landbruk.

Det er også utbredt at slaver arbeider med industri og produksjon. Arbeidsoppgavene er harde, dagene er lange og sikkerheten er ofte  dårlig.

Slaveriet rammer også barn.

Human Rights Watch anslår at det arbeider rundt 300.000 barn bare i teppeindustrien alene.

 

Se kartet større her.

Emneord: