Dette drømmer verden om

Som barn drømmer både vi og andre om å bli superstjerner, men ettersom tiden går blir framtidsdrømmene mer preget av de rammene vi lever i.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:53


Vi har reist verden rundt og snakket med mennesker i alle aldre om deres forhold til drømmejobben. Vårt inntrykk er at våre drømmer er likere verden over enn vi trodde på forhånd.

Økonomi er viktig

De menneskene vi snakket med hadde også drømmejobber som i stor grad var realistiske, hvert fall i deres egne øyne og de hadde en plan for å oppnå den.

Men selv om jobben justeres etter hvert, drømmer mange om å nå toppen av hierarkiet  i sitt felt.

Selvfølgelig finnes det noen unntak, men vi sitter igjen med et innrykk at de fleste drømmene er økonomisk motivert. Enten fordi de ønsker å ha muligheten til å forsørge sin familie, beholde hjemmet sitt eller at de rett og slett ønsker masse penger.

Ifølge FN er arbeidsledighet kjernen av fattigdom. For fattige er ofte arbeid den eneste måten de kan forbedre levestanderen.

Drøm - ikke et tema

Vi registrerte riktignok at selv om begge er økonomisk motivert, har ikke de mulighet til å jakte drømmene sine i like stor grad. For eksempel Assok Kujan hos Astrid, har ikke mulighet til å jakte drømmen. De har ikke det sikkerhetsnettet vi har. 

I Nicaragua er imidlertidig situasjonen en annen. Der spiller samfunnslag og tradisjon em stor rolle i menneskers yrkesvalg. I artikkelen til Amerika og tilbake kommer det frem at det er vanlig å gå i sine foreldres fotspor, spesielt gjelder dette den eldre generasjonen.

En årsak til dette kan ha med at verden i stadig større grad globaliseres og at vi dermed blir likere når det kommer til hva vi drømmer om. I tidsskriftet Samtiden skriver forfatter Hans Erik Næss at globalisering i stor grad handler om å ta til seg impulser fra den vestlige verden.

Emneord: