Momo, dampet deig fylt med valgfritt innhold, er en populær rett i Nepal.

Hvordan lage momo

Onsdag, 5 juni, 2013 - 19:49


Momo har sin opprinnelse i Kina, og betyr “dampet bunn”, og har blitt en tradisjonell delikatesse i blant annet Tibet, Nepal, og Bhutan, og er en av de mest populære raske rettene I mange deler av det indiske subkontinentet.

Det er mange måter å lage momo, de kan både dampes og stekes, og mange bruker en tomatsaus til å dyppe dem i.

Journalen er på besøk hos ekteparet Sonam og Pemba Sherpa I Himalaya-landsbyen Khunde på 3800 m.o.h., og de skal lære oss å lage ekte nepalsk/tibetansk momo.

 

Momo med grønnsaker, potet og kjøtt til ca. tre personer:

 

Du trenger:

Kjøtt

ca. 4 dl Mel

2 ts Bakepulver

Vann

Kjøtt

Koriander

Løk

Hvitløk

Spinat

Gulrot

Salt

Diverse krydder

 

Du kan fylle momo med det du har, men da Journalen var til stede under kokkeleringen ble det brukt poteter blandet med løk og hvitløk, gulrot og spinat i grønnsaksmomoene og kjøtt av lavlandsbuffalo.

 

1.

Stek poteter, løk og hvitløk i en panne.

Stek spinat og gulrøtter i en panne.

Blant valgfritt kjøtt med løk, hvitløk, salt, soyasaus, stekeolje og smak til med krydder som koriander.

 

2.

Blant ca. 4dl mel, vann og to ts bakepulver og kna til en jevn deig. Kjevle og lag små rundinger i deigen med kopp eller glass av vanlig størrelse. Rendyrk en smak eller bland, men pass på å ha nok deig rundt til å klare å brette kanten rundt. Det skal ikke lekke i steamingen.

 

Sonam og Pemba bruker spesialgryte, men dette kan enkelt løses ved å koke eller legge et lag over en kjele med kokende vann. La det ustekte kjøttet steame nederst (varmest), deretter grønnsaker og potet.

 

3.

La det steame (dampe) i 20-25 minutter.

 

Momo er nokså mektig, så det trengs ikke mer tilbehør enn en saus eller to å dyppe dem i. Drikken chang, tibetansk risøl, kan gjerne nytes til maten eller som dessert . Den består blant annet av gjær, risvann og kokende vann.

 

Emneord: