Journalen har besøkt fem land verden rundt for å undersøke hva matkultur betyr for enkeltmennesker i landet.

Identitet i en munnfull

Onsdag, 5 juni, 2013 - 20:39


Nicaragua er et mangfoldig land, der matkulturene er svært forskjellige fra én kant av landet til en annen. På den karibiske kysten har matkulturen endret seg mye fra en bestefars generasjon til hans barnebarn. Les og hør om mattradisjonene deres og om den lokale retten rondon, en populær og tradisjonsrik rett i regnskogen.

Brasil

Mange brasilianere elsker å fortelle om hvordan de afrikanske slavene i Brasil fant opp nasjonalretten feijoada. Men er historien egentlig sann? Les om Brasils nasjonalrett feijoada - en nasjonal myte servert på fat.

Cuba

Regimet på Cuba har naturlig nok satt sitt preg på matkulturen i landet. For 18 år siden ble det lovlig for cubanere å starte opp egen restaurant. Siden da har det blitt en populær måte å tjene til livets opphold på, men kundene er i all hovedsak turister.

For lokalbefolkningen betyr mat tid med familien. Det gjelder også for Sadiel (24) som bor i Havanna.

Malaysia

Det malaysiske kjøkken har gjennom generasjoner blitt preget av innvandring fra nabolandene Kina og India. De sterkeste krydderne setter fart på smaksløkene når vi drar på matlagingskurs for å lære å lage Sarawak chicken curry.

 

Nepal

Mens vi i Norge har hurtigmatalternativer i omtrent alle byer, er de amerikanske kjedene vanskeligere å finne i Nepal. Du finner kun KFC og Pizza Hut, begge i hovedstaden Katmandu.

Vi har snakket med en ung mann som jobber innen finans og spiser på KFC om lag to ganger i måneden. Han mener man må ha ganske god råd for å kunne spise fast food i Nepal, da menyene ligger på rundt 500 rupier (33 kroner).

Og fra en type fast food til en annen; Her kan du lære å lage en av Nepals nasjonalretter Momo:

Den dominikanske republikk

I de største byene i Den dominikanske republikk kryr det av gatekjøkken kjent fra den vestilge matkulturen.

 – USA har helt klart påvirket matkulturen til en viss grad, men det er nok den tradisjonelle maten som ligger vårt hjerte nærmest, sier Juan Iker Castillo (21).

 

Emneord: