Jakten på det gode liv

Fra 11. etasje i en luksus-suite på Bali til en strømløs jordhytte i Malawi. Det gode liv utspiller seg på vidt forskjellige måter.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:59


For tre år siden stod fra Kristiansand på nordsida av verdens høyeste fjell og kikket opp. Han kjente det røske i kroppen, det var en tiltrekningskraft han aldri hadde kjent på tidligere. Der og da bestemte han seg – han skulle til topps.

Mange gjør som Knut Heggland, reiser ut i verden for å realisere seg selv eller for å nyte det gode liv på ei øde sandstrand. Men kanskje møter de også mennesker med helt andre tanker om hva som legger grunnlaget for et godt liv.

Ikke alle streber etter toppen av Mount Everest. For to unge jenter i Brasil og Malawi handler tilværelsen om å skaffe seg en utdannelse og på den måten oppnå økonomisk selvstendighet.

er opptatt av at jenter skal få like muligheter som guttene. Hun ønsker å gjøre en forskjell i Malawi, forteller Tryness i et radiointervju. 17-årige Maini Militão drømmer om å studere juss. Hennes egne erfaringer med urettferdighet har gjort henne til en målrettet ung kvinne.

For den buddhistiske munken i Nepal ville det vært utenkelig å strebe etter materielle verdier. Han er heller ikke opptatt av økonomisk selvstendighet. For munken er målet Nirvana- den endelige oppvåkningen. For å komme dit må han gi slipp på alt begjær og alle lyster. Mens familieliv er utelukket for den buddhistiske munken, har den ortodokse jøden Ehud Pervin tatt med seg sine fem barn fra Australia til Israel for å bli kjent med det hellige land.

På andre sida av Atlanteren tar Divaldo opp en neve tobakksblader han har dyrket på gården sin på Cuba og binder dem sammen med en hvit tråd. I dette videointervjuet forteller Divaldo hvordan han verken har råd til bil eller å reise andre steder, men tobakksbonden er lykkelig blant avlinger og naturskjønne fjell. Først og fremst fordi han kan bo sammen med familien.

Indonesiske Kiki Daniels har valgt en mer utradisjonell morsrolle. Hun er blitt modellmamma på Bali.

Dette er det gode liv.

Emneord: