– Klimaendringer forårsaker menneskehandel

Årsakene til menneskehandel er forbundet med mange myter, sier den malawiske menneskerettsadvokaten Habiba Osman.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:56


Hun er utdannet i USA, og har i flere år jobbet aktivt mot menneskehandel i samarbeid med Kirkens Nødhjelp i Malawi.

En kampanje mot fenomenet i fjor førte til telefonstorm til hjelpelinjen for barn som Osman var med å opprette. Hjelpelinjen fikk, ifølge Osman, 22.000 oppringninger på ett år.

Hun har tidligere blitt arrestert for sitt engasjement.

Ulike årsaker

Fordi moderne slaveri-begrepet er så mangfoldig, er det også mange ulike årsaker til at folk blir utsatt for det. Nettsiden «Fight Slavery Now» identifiserer tre ulike årsaker til at mennesker blir ofre. De trekker frem en kvinnesynskultur som gjør kvinner til objekter som kan bli gjenstand for kjøp og salg, markedsprinsipper som legger til rette for billig arbeidskraft og billige varer, og fattigdom og desperasjon som gjør folk sårbare.

I Malawi er særlig det siste temaet aktuelt. Osman peker på et spesielt fenomen for Malawi og land sør for Sahara, som i kombinasjon med fattigdom gjør at svært mange blir utsatt for slaveri.

Skjermbilde 2013-06-05 kl. 10.11.37.png– Klimaendringene skaper slaveri. Endringene fører til dårligere jordbruksvilkår, spesielt i denne delen av verden. Når folk opplever matmangel fordi åkrene ikke spirer, migrerer de til områder der de håper det finnes ledig land og arbeid. Men i denne situasjonen blir de ekstra sårbare.

Osman ser på kombinasjonen av stor fattigdom og migrasjon som en «dytt og dra»-effekt (push and pull), som bidrar til å opprettholde menneskehandelen i landet.

Hun forteller om foreldre som på grunn av matmangel frivillig betaler for at barna skal få komme til et barnehjem, eller under omsorg av «en snill person» som tilbyr seg å sikre barnet mat og trygghet. Det hender at barna blir ofre for menneskehandel i stedet.

Mange myter

Osman peker på en misforståelse knyttet til oppfatningen om at den viktigste årsaken til menneskehandel er stor fattigdom.

– Det er en myte, fordi folk har lite kunnskap om temaet. Også relativt rike personer kan bli gjenstand for menneskehandel, forteller hun.

Vanskelig å samle data

Men skammen som er knyttet til temaet, gjør det vanskelig å samle inn data og få oversikt over omfanget av fenomenet.

Osman peker på at skammen også hindrer dem som er utsatt for menneskehandel å vende hjem tilbake til landsbyene sine. Da mister samfunnet produktive mennesker som kunne bidratt til den sosioøkonomiske utviklingen, mener hun.

– Mange var tilbakeholdne med å gi informasjon da vi gjennomførte en pilotundersøkelse, fordi de var redde for represalier, og fordi de manglet kunnskap om hva menneskehandel egentlig er.

Osman kritiserer myndighetene for ikke å ta nok grep for å forhindre menneskehandel.

– Som regel er det de ikke-statlige organisasjonene som arbeider med denne problematikken, sier hun.

Læres opp til nye yrker

Siden fattigdom er en medvirkende årsak til at folk blir ofre for menneskehandel, har Kirkens Nødhjelp i samarbeid med Frelsesarmeen et prosjekt der de lærer opp personer til nye yrker.

– Vi har en 16 år gammel gutt som var offer for slaveri i to år, som nå er tilbake i skolen og har blitt trent i skreddersøm. I Malawi er det mange skreddere og et slikt yrke blir ofte foretrukket av dem som ikke har fullført grunnskolen, forteller hun.

 

Se kartet større her.

Emneord: