I de største byene i Den dominikanske republikk kryr det av gatekjøkken kjent fra den vestilge matkulturen. - USA har helt klart påvirket matkulturen til en viss grad, men det er nok den tradisjonelle maten som ligger vårt hjerte nærmest, sier Juan Iker C

Matkultur i Den dominkanske republikk - fra gatekjøkken til gamle tradisjoner

Onsdag, 5 juni, 2013 - 19:07


I hovedgaten i Santo Domingo, hovedstaden i Den dominikanske republikk, finnes gatekjøkkensjapper langs hele gata. Hamburgersjapper, KFC (Kentucky Fried Chicken) og Pizzahut ligger på rekke og rad, men ikke én gatesjappe som serverte landets nasjonalrett, La Bandera, er å se.

– Jeg tror mye av grunnen til at de store gatekjøkkenkjedene ligger her i hovedgaten, er på grunn av turistene. Du må kjenne byen nærmere og vite om alle smågatene for å finne de små, lokale restaurantene og sjappene, og finne den tradisjonelle maten, sier Juan Iker Castillo (21).
 

Journalen møter 21-åringen, som til daglig studerer til å bli sivilingeniør, på en av de små kafeene like ved hovedgaten. Like bortenfor ligger verdenskjente Hard Rock Café, som tydelig har flere turister til bords.
 

– Den tradisjonelle matkulturen er viktig for oss dominikanere, men samtidig har nok spesielt USA påvirket spisevanene til flere av oss ungdommene i landet. Jeg har flere ganger spist ved de store gatekjøkkenkjedene, mens min far, som er 50, aldri har hørt om McDonald’s, forklarer han.
 

Få turister
Castillo er født og oppvokst i Santo Domingo, og vet godt hvor man bør gå for å finne tradisjonell dominikansk mat. Mens støyet fra turister og taxier sakte byttes ut med Merengue (tradisjonell dominikansk musikk, journ. anm) og dominospillende dominikanere, kommer stadig flere lokale sjapper til syne i de trange, brosteinbelagte gatene.
 

– Det er stedene som turistene sjelden ser, fordi de fleste er opptatt av å se alt det de finner i turistbøkene. Men der står det kun om de store, verdenskjente landemerkene. Vi prøver å anbefale dem som besøker oss her å stifte bekjentskap med lokale innbyggere, for å kunne oppleve det som regnes som tradisjonelt dominikansk. Og stadig flere turister er faktisk interessert i det, forklarer Emeralda Dolio (44), som arbeider ved et av turistkontorene i byen.
 

Hun forklarer at flesteparten av turistene - som ofte er besøkende fra andre karibiske land og USA - nøyer seg med å besøke de mest kjente landemerkene og ligge på en av landets mange strender, i stedet for å oppleve landet slik som dominikanerne selv gjør det.
 

– Jeg ser ofte turister fra USA som spiser på Pizzahut eller KFC. Jeg skjønner ikke hvorfor, det er jo akkurat den samme maten de kan få tak i hjemme, ler hun.
 

Ris øg bønner
Tilbake i de trange bakgatene, og Castillo bestiller to porsjoner med La Bandera.
 

– Det er på tide at du får smake på litt skikkelig dominikansk mat, sier han.
 

Castillo foklarer at den dominikansk maten er en miks av afrikansk, spansk og Taino-indiansk, og er ikke spesielt sterkt krydret. Hvitløk, tomater og grønn pepper er alle nøkkelord for matrettene i det dominikanske kjøkken, og brukes også ofte som base til sauser. I tillegg er ris og bønner standar i de aller fleste rettene.
 

På to stoler på den andre siden av gata sitter David Guijosa (72) og Lorenzo Barrufet (75) og observerer. Når maten er inntatt og regningen betalt, brer to tilfredsstilte smil se over leppene deres. Maten ble godkjent av journalisten fra Norge.
 

– Vi er opptatt av at dagens ungdom skal ta vare på våre tradisjoner. La Bandera blir ofte servert i bryllup og bursdager, men vi er likevel redd for at den skal dø ut som selskapsrett om noen genereasjoner, forklarer Guijosa.
 

– Og vi er glad for at du likte det. Du må ta med retten tilbake til Norge, så kan dere ta den inn i det norske kjøkken på samme måte som vi har tatt bacalao inn i den tradisjonelle dominikanske maten, smiler Barrufet.
 

Nasjonalretten La Bandera
Nasjonalretten i Den dominikanske republikk heter La Bandera, og navnet La Bandera er en slags nasjonal symbolikk for det dominikanske flagget. Retten består av ris, bønner og kjøtt, og da gjerne kyllingkjøtt. På samtlige restauranter jeg spiste på, serverte de La Bandera – og man kunne gjerne velge mellom kyllingkjøtt eller svinekjøtt.
 

Slik lager du La Bandera

(oppskrift fått av José Manaya, kokk ved Hotel Mercure):
 

Kjøtt-marinaden:Tørr oreganoPepperAdobo-krydderWorscestershire-sausTo fedd hvitløk 1/2 rødløkEn håndfull persilleTo kyllingfileter

Slik gjør du:Lett kyllingfiletene i en stor bolle, og tilsett opphakket hvitløk og persille. Ha oppi en teskje pepper, og krydre med noen klyper adobo-krydder. Tilsette to spiseskjeer med worcestershire-saus og bland godt. Dekk til kjøttstykkene og la det stå i kjøleskapet i minst to timer. Varm opp en stekepanne og stek kjøttet på begge sider til det er gjennomstekt.
 

Til bønnene: 1 teskje olivenolje1 kopp med kyllingkraft (kyllingbuljong)1 stor boks med røde bønner2 spiseskjeer med tomatpuréAdobo-krydderTørr oregano1 selleri-stilk1/4 rødløk2 fedd hvitløkEpleeddikPersille
 

Slik gjør du:Skrell løken og samle persillen i en slags knute. Varm opp oljen og kok løk, hvitløk og selleri frem til løken begynner å bli brun. Tilsett bønnene og persillen, før du tilsetter en halv teskje oregano og en halv teskje adobo-krydder. Rør godt, og tilsett så tomatpuré. Ha oppi kyllingkraften og rør godt frem til tomatpureen har blandet seg godt inn. Kok det hele på medium varme til det er gjennomkokt. Tilsett deretter epleeddiken og senk varmen.

Emneord: