Mer tid til barna

Lykke kan være noe så enkelt som å lese en bok med barna sine
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:58


På en kafé i ei handlegate i den eksklusive delen av Jerusalem sitter Ehud Pervin sammen med fem barn. På hodet bærer han det jødeiske hodeplagget kippa, noe som signaliserer at han er en ortodoks jøde, men ikke ultraortodoks. Til å være alene på kafè med fem barn virker han usedvanlig rolig og fattet. Han har bestilt et berg med pommes frites og pizza og pasta på deling.

– Hva er et godt liv for deg?

– Et godt liv handler om barn og familie. Men også om muligheten til å utvikle seg, og å lære nye ting hver dag.

Ehud bor til daglig i Argentina, hvor han jobber med utvikling i eiendomsmarkedet, men i likhet med mange jøder som ikke er bosatt i Israel, har han lagt ferien sin til Isarel. 

– Det er sommerferie i Argentina nå, så jeg tok med meg barna for å se Jerusalem, sier han.

Om lag halvparten av verdens jøder bor i dag utenfor Israel. Det å bo i et annet land enn Israel kalles gjerne diasporaopphold, og Argentina er et av de landene hvor det bor flest jøder. Disse har emigrert fra Europa og Russland i flere puljer, helt fra 1830 og frem til andre verdenskrig.

– Vil du si at religionen din gir deg et bedre liv?

– Ja, det synes jeg absolutt. For meg er religion en interessant plattform som jeg møter verden gjennom. Den gir meg mulighet til å uttrykke meg selv, og å lære om andres oppfatning av verden. Men det er klart, religion kan misbrukes. Vi ser dessverre ofte at religion har farlige konsekvenser, sier han.

Oppholdet i den hellige byen tar på. Den midterste av jentene legger seg ned på sofaen for å sove.

– Hvis du kunne ønske deg èn ting som kunne gjøre livet ditt bedre – hva ville det vært?

– Å ha mer tid sammen med barna og familien. Jeg bruker en del tid med dem i dag, men jeg skulle ønske vi kunne hatt mer kvalitetstid sammen. Det trenger ikke være så mye. Det å lese en bok sammen for eksempel, betyr mye for meg. Bare jeg kan se dem smile er jeg fornøyd, sier han.

Han har to gutter og tre jenter. De to små guttene har det samme karakteristiske jødiske hodeplagget som faren sin, og de har så vidt begynt å spare håret foran ørene. Jentene har ingen religiøse symboler på seg, kun vanlige klær.

– Hvem tror du er de lykkeligste menneskene på jorda?

– De jødiske bøkene sier at de som er de lykkeligste er de som er fornøyde med det de har. Hvis man klarer å ikke være misunnelige på hva andre har, og sammenlikne seg med andre, blir man lykkelig.  

– Men hva betyr penger for deg?

– Det betyr en del, men først og fremst er det et middel for å kunne opprettholde den standarden jeg ønsker i livet mitt for meg og mine barn. Men penger har også en annen positiv side. Har man nok penger kan man hjelpe andre som ikke har like mye som en selv. Jeg kommer alltid til å ønske meg mer penger, fordi jeg ser at det er mange ting jeg ønsker å utrette i mitt eget liv, men også for samfunnet rundt meg, sier han.

Emneord: