Slaver i en moderne verden

Millioner av kvinner, menn og barn tvinges til å være slaver. Over hele verden jobber prostituerte, barnearbeidere, tiggere, hushjelper og au pairer for få eller ingen penger, mange av dem mot sin vilje. Hvor går grensen mellom tvangsarbeid og dårlige arbeidsforhold?
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:56


Mange av oss får assosiasjoner til en svunnen tid når de hører ordet «slave». Helt fram til 1865 kunne de hvite i USA tvinge afrikanere til å gjøre jobben for seg med loven på sin side. Andre tenker kanskje på de mange trellene som norske familier satte i arbeid i middelalderen.I dag er slaveri noe ganske annet, samtidig er mye likt. Aldri har det vært så mange slaver i verden som i dag.

525 kroner slaven

En slave er nå, som da, et menneske som har fått friheten røvet fra seg, en som ikke bestemmer over eget liv. Organisasjonen Free the slaves definerer slavebegrepet slik:

«Slavery: forced to work without pay under threat of violence and unable to walk away.»

Barna i JamChandrakat Gaykwad ønsket at neste generasjon i landsbyen skal vokse opp uten slaveri. Foto: Margrethe Miljeteig27 millioner mennesker verden over tvinges til å leve et liv som slaver, flesteparten av dem i India og i afrikanske land, ifølge Free the slaves. Det er vanskelig å fastslå eksakte tall, fordi tallene varierer fra kilde til kilde. Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår i en rapport fra juni 2012 at 20,9 millioner mennesker er ofre for tvangsarbeid, altså seks millioner færre enn Free the slaves. I tillegg kommer om lag 126 millioner barn som tvinges til barnearbeid.

Dagens slaver finnes på bordeller, fabrikker, gruver, åkrer, restauranter, byggeplasser og i private hjem. De produserer mat og klær, graver etter gull og edelsteiner, selger sex, smugler dop på flyplassen og frastjeles organer for videre salg. En menneskeslave koster i gjennomsnitt ikke mer enn 525 kroner, etter Free the slaves sine beregninger.

Noen av dem har kommet inn i den onde spiralen etter falske lovnader om jobb og utdanning, andre har blitt tvunget med en pistol mot tinningen. Atter andre har kanskje valgt slaveriet selv, fordi alternativet var verre.
 

DISSE STEDENE HAR VI BESØKT I DETTE PROSJEKTET:

Se kartet større her.

De etterlatte etter Chandrakat GaykwadDrepte Chandrakant Gaykwad etterlater seg kona Mihai Gaykwad og barna Ankita og Swapnil. Hele bygda er i sorg.Flest slaver

India er det landet i verden med flest slaver. Journalen har besøkt landsbyen Jam, der hele bygda lever under moderne slaveri. Chandrakant Gaykwad ble drept da han forsøkte å gjøre noe med bygdas situasjon.

SE VIDEO FRA INDIA: Ble drept da han stod opp for slaveriet

Ulike årsaker

Det er ofte ulike årsaker til at mennesker havner i moderne slaveri. I Malawi mener en menneskerettsadvokat at klimaendringer fører til menneskehandel.

LES OM ÅRSAKER TIL MENNESKEHANDEL I MALAWI: – Klimaendringer fører til menneskehandel

Rammer mange

Både barn, kvinner og menn rammes av moderne slaveri i dag. I Rwanda er det særlig ungdom og kvinner på landsbygda som er utsatt for moderne slaveri, og de vanligste formene er tvangsarbeid og seksuell utnyttelse.

LES OM SITUASJONEN I RWANDA: Said Nsabimana (19 drømmer om å studere i Europa, for å slippe unna de verste jobbene i RwandaIMG_1227.JPG

Grenseoverskridende problem

Men det er også mange som jobber med å bekjempe slaveriet. Arbeidet foregår både på et lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Strategien til de statlige, mellomstatlige og lokale organisasjonene består gjerne dels av forskning og lobbyvirksomhet, og dels av generelt arbeid for økt bevissthet rundt temaet. 

De siste årene har menneskehandel blitt viet spesielt mye oppmerksomhet. FN peker på smugling og handel av mennesker som en av de mest lønnsomme formene for internasjonalt, organisert kriminalitet i verden i dag.

Menneskehandel er et grenseoverskridende problem og mye av arbeidet må derfor foregå på internasjonalt nivå. Det står sentralt i arbeidet til Den Internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). I Chile jobber flere organisasjoner for å få myndighetene til å iverksette flere tiltak mot menneskehandel.

LES OM ARBEIDET I CHILE: - Vi lukker øynene for at barn selges som sexslaver

Gråsoner

Det er ikke alltid like lett å trekke skillelinjene mellom slaveri og dårlige arbeidsforhold. I Argentina betaler flere i middelklassen en billig penge for å sette bort husvasken til blant annet innvandrere fra nabolandene Paraguay, Uruguay og Bolivia. Lønna er så lav at mange vil kalle det sosial dumping. Hva tenker hushjelpa selv om situasjonen?Argentina-caseLES OM HUSHJELPEN MARISOL ROMERO I ARGENTINA: Arbeidsinnvandrere jobber for minstelønn

– Norges innsats er stusselig

Men det er ikke bare ute i verden at det foregår moderne slaveri i dag. Også i Norge er problemet utbredt. Advokatene Gro Wildhagen, Silje Elisabeth Stenvaag og Ann-Cathrin Marcussen bistår ofte ofre for menneskehandel og slaveri. Klientene er blant annet prostituerte, romfolk, tiggere og filippinske au pairer. De mener norske myndigheter ikke gjør nok for å forhindre menneskehandel.

LES OM MODERNE SLAVERI I NORGE: – Norges innsats mot menneskehandel er stusselig

 

FAKTA:

Dette er moderne slaveri

  • Regjeringens definisjon: «Menneskehandel, også omtalt som vår tids slaveri, er en kynisk utnyttelse av sårbarhet og fattigdom, og en alvorlig form for profittmotivert kriminalitet som krenker de mest grunnleggende menneskerettigheter. Menneskehandel er å utnytte barn, kvinner og menn til å utføre arbeid og tjenester – herunder prostitusjon og tigging – ved bruk av vold, trusler og andre kontrollmekanismer.»

  • Anti-Slavery International legger disse karakteristikkene til grunn for å kunne kalle noe moderne slaveri:

    • Tvangsarbeid – gjennom fysiske eller psykiske trusler
    • Individet «eies» eller kontrolleres av en «arbeidsgiver», vanligvis gjennom fysisk og psykisk misbruk
    • «Umenneskeliggjøring» – ofte gjennom kjøp og salg av individer som om de var «eiendom»
    • Fysiske begrensinger lagt til hva han/eller hun kan gjøre og/eller bevege seg

Kilder: «Sammen mot menneskehandel» – Regjeringens handlingsplan mot menneskehandel (2011-2014) s. 6, http://www.antislavery.org

Emneord: