Mens det i Namibia er flere mobiltelefoner enn mennesker, er Facebook fortsatt en luksusvare på Cuba. Teknologirevolusjonen brer om seg i verden og gjør det lettere å holde kontakt på tvers av landegrensene. Men ikke alle får være med på festen.

Teknologirevolusjonen gjør verden mindre

Torsdag, 6 juni, 2013 - 00:00


- Vi pleide å sende brev til hverandre for å holde kontakt. Jeg måtte gå og vente på brev, og når det er 10 mil til postkontoret er det litt strevsomt, forteller Kuveni Zatjirua.

Den pensjonerte læreren har forlatt livet i hovedstaden Windhoek i Namibia for et liv på landsbygda sammen med ektemannen.

kuveni Foto Irina TjelleKuveni Zatjirua. Foto: Irina Tjelle

De to har fire voksne barn, hvorav den ene datteren bor i Tyskland. Tidligere måtte hun vente ukesvis på nye brev, som ofte ble borte i posten.

- Nå sender vi email og sms hver uke. Det er mye lettere!

6 milliarder

Kuveni Zatjirua er en av over 6 milliarder mobilbrukere i verden i dag. «Teknologirevolusjon» er et ord som går igjen når forskere og statistiskere skal beskrive eksplosjon i antall nye kommunikasjonsmidler.

For det er lettere å holde kontakt med familie og venner på tvers av landegrenser, kontinenter – eller bare fra bygd til bygd på den namibiske landsbygda.

Les mer om teknologirevolusjonen i Afrika

Savnet etter familie og venner som har bosatt seg i andre land og på andre kontinenter er enklere å takle for mange når man kan snakkes oftere via sms, epost og Skype. Men ikke overalt er tilgangen like enkel.

Utenfor dekning

På den humpete grusveien snirkler bilen til Dominic Langet seg fram i regnskogen i Sarawak, Malaysia. De store grøftene gjør at han sjelden får kjøre fortere enn 40 km/t, og det tar 8 timer for Langet å komme seg fram til familien sin.

For de 29 millioner innbyggerne i Malaysia er mobiltelefon en selvfølge. Men det er store forskjeller innad i landet.

Det hjelper nemlig lite med mobiltelefon i Sarawak når man ikke har dekning.

- Hadde vi hatt mobildekning i landsbyen, hadde jeg ikke trengt å flytte til byen, sier Langet.

Bli med på biltur med Dominic Langet - radioreportasje

Selv kontakt med familie innad i landet er vanskelig i enkelte stater i Malaysia. Men asiatiske land er likevel høyt oppe når det gjelder mobiltetthet blant befolkningen.

Antall mobilbrukere i hele Asia tilsvarer 90% av befolkningen, mot 126% i Europa. Det er altså flere mobilabonnementer enn antall mennesker.

 

statistikk Sony EricssonAntall mobilbrukere i forhold til innbyggere anno 2013. Foto: Ericsson Images/Flickr.com

Forlater hjemstedet

I Asias teknologinasjon India foregår mye av kommunikasjonen mellom familier via telefon. Det finnes over 800 millioner mobiltelefoner i landet med en befolkning på 1.2 milliarder, og selv i slummen har de fleste smart-telefoner.

Det er godt å ha når mange forlater hjemstedet og familie blir igjen. En rekke unge indere flytter nemlig inn til de større byene for å kunne forsørge familien. Blant dem er servitørene Vishal og Lijil, som har reist til feriedestinasjonen Kerala.

- Det er klart vi savner familiene våre. Den indiske kulturen dreier seg veldig mye om familieforhold, vi er alle tett knyttet til de nærmeste, sier Vishal.

Drømmen for de fleste unge er å reise til Dubai, hvor lønningene er mangedoblede i forhold til de indiske. Dermed kan man gi familien et bedre og rikere liv.

Les mer: Drømmen om Dubai

Den store mobileksplosjonen i verden er det likevel ikke alle som får stor glede av. På Cuba er kommunikasjon dyrt.

Internett koster trekvart månedslønn

- Jeg savner dem masse, sier Ariel Duran Vargas.

Cubaneren har bodd i Norge i 10 år nå, men likevel går det ikke en dag uten at han tenker tilbake på hjemlandet. Han prøver å holde kontakten så godt han kan, men det er ikke så lett.

– Det er så dyrt å ringe at de færreste har råd til det. Det samme gjelder for Internett.

 

ariel.jpgAriel Duran Vargas. Foto: Marianne Sørli

En gjennomsnittlig statlig månedslønn på Cuba er 20 CUC, noe som tilsvarer ca 120 norske kroner. Å ha internett hjemme lovlig koster 100 CUC i måneden, og da er det opplagt at det gjør det vanskelig å holde kontakt via epost og Skype.

Les mer: Vanskelig å holde kontakt med Cuba

Selv om mobilbruken går opp over hele verden, er fortsatt internett en luksusvare for store deler av verdens befolkning.

- Internett for eliten

- Man snakket mye om internett og sosiale media under revolusjonen i Egypt, men sannheten er at bare et fåtall av afrikanere har tilgang til internett.

Det sier Ibrahim Saleh. Han underviser i politisk kommunikasjon ved Senter for Film og Media-studier ved Universitetet i Cape Town, Sør Afrika.

Ibrahim Saleh Foto Irina Tjelle Ibrahim Saleh mener internett fortsatt bare er for elitenIbrahim Saleh, Universitetet i Cape Town. Foto: Irina Tjelle 

Han synes det er fantastisk å se hvor mange som nå har mobiltelefon, men mener internett foreløpig er mest for eliten i samfunnet.

I dag er det i dag 650 millioner mobilabonnementer i bruk over hele Afrika, som har en befolkning på rundt 900 millioner mennesker.

Det betyr at mobilmarkedet i Afrika er høyere enn i både Storbritannia og USA, ifølge Verdensbanken. Internett derimot, blir kun brukt av 15,6 prosent av den afrikanske befolkningen.

- Hvem er det som har tilgang til internett? Det er i stor grad eliten, sier han.

Les mer: - Det var ikke internett som skapte revolusjonen

- Internett har forandret livene våre

En av de heldige, som har tilgang til internett, er Jan Sonkie i Malawi.

- I gamle dager var det mye vanskeligere å holde kontakt med familien. Internett har forandret livene våre så det nesten ikke er til å tro, sier Sonkie.

Den nederlandske arkitekten har bodd i Malawi i 38 år. Når man har familie på tvers av landegrenser, blir enkel kommunikasjon viktig. 

Les mer om hvordan det er å ha familie på tvers av landegrenser

Malawi er ett av de fem mest fattige landene i verden og derfor har kun de mest ressurssterke har råd til Internett. Under en million av Malawis 17 millioner innbyggere er på nett, viser tall fra The World Fact book. Det tilsvarer fire prosent av befolkningen.

Mat på bordet

I dag har ca en fjerdedel av Europas befolkning Facebook, ifølge nettsamfunnets egen statistikk. I Afrika har kun 2,5 prosent av befolkningen en bruker på det populære sosiale nettstedet, mot 38 prosent i USA.

Saleh forklarer det med at internett fortsatt er dyrt, og at mange ikke har egen datamaskin. I tillegg mangler mange afrikanere ferdigheter og interesse til å bruke internett, mener han.

- For den typiske afrikaner er det fortsatt viktigere å ha mat på bordet enn å tenke på for eksempel menneskerettigheter.

 

Emneord: