- Vi lukker øynene for at barn selges som sexslaver

I Chile har ikke ivaretakelsen av menneskerettighetene styrket seg like raskt som den økonomiske utviklingen.
Onsdag, 5 juni, 2013 - 23:56


- Chile er både kilde, mål- og gjennomgangsland for menneskehandel, sier Sònia Lahoz Ubach, konsulent ved Santiago-kontoret til Den Internasjonale Organisasjonen for Migrasjon (IOM).

Lahoz Ubach stiller seg dermed bak en av konklusjonene i Trafficking in Persons Report 2012 (TIP). Ifølge den globale rapporten, som er utarbeidet av amerikanske myndigheter, er menneskesmugling og menneskehandel blant Chiles store migrasjonsutfordringer.

Innenfor landets grenser blir kvinner, menn og barn solgt som sexslaver og utnyttet til tvunget arbeid, heter det i TIP-rapporten. Dette er mennesker som kommer både fra Chile, nabolandene og andre deler av verden (se fakta nederst i saken).

LES RAPPORTEN: Trafficking in Persons Report 2012

- Vi har liten oversikt over hvor mange ofre som befinner seg i landet i dag. At vi mangler tall og statistikk gjør det forebyggende arbeidet vanskelig, sier Lahoz Ubach.

«Ute av syne, ute av sinn»

Denisse Araya Castelli, leder for den uavhengige organisasjonen ONG Raíces, hevder mangelen på informasjon er en konsekvens av at myndighetene ikke erkjenner situasjonen i stor nok grad. 

- Vi lukker øynene for at barn blir solgt som sexslaver. Det er en «ute av syne, ute av sinn»-holdning. Vi vet det foregår, men det opptar ikke befolkningen eller politikerne, sier Araya Castelli.

- Det gjøres ikke nok for å avdekke de tilfellene vi vet finnes der ute, sier Castelli.

- Jobber aktivt

Fra 2007 til 2011 ble det identifisert 22 ofre for menneskehandel i landet , ifølge nyhetsbyrået IPS. I samme periode ble 63 mennesker arrestert for denne typen kriminalitet. Bare 10 av dem ble dømt. 

Lahoz Ubach i OIM er ikke nødvendigvis enig i at myndighetene snur ryggen til problemet.

I 2008 ble det igangsatt en nasjonal handlingsplan for menneskehandel, påpeker hun. En del av målet handler om å iverksette permanente tiltak for å forebygge og bekjempe menneskehandel, med særlig vekt på kvinner og barn. 

Chilenske myndigheter har også ratifisert FN-konvensjonen om grenseoverskridende organisert kriminalitet (Palermokonevnsjonen) og tilhørende protokoller om menneskesmugling og menneskehandel. Slik har de forpliktet seg internasjonalt til å arbeide for å bekjempe denne formen for moderne slaveri.

brosjyre.jpgFORSØKER Å HJELPE.

På senter for menneskerettigheter (Instituto Nacional de Derechos Humanos) i Santiago foregår det et kontinuerlig, overvåkende arbeid. Det statlige organet forsøker også å fange opp tilfeller, og har blant annet utarbeidet en brosjyre som deles ut til personer de kan mistenker er på vei inn i landet for å selges.

- Dette viser at myndighetene jobber aktivt med å bekjempe denne formen for kriminalitet. Samtidig gjenstår det mange utfordringer, mener Lahoz Ubach.

- Inneffektivt

Det chilenske barnevernet (SEMANE) har i dag en rekke sentre for barn som utsettes for seksuelle overgrep. Ifølge TIP-rapporten rapporterte sentrene i  2011 om 1168 ofre, noen av dem mest sannsynlig utsatt for menneskehandel.

Candy Fabio, UNICEF-konsulent i Santiago, understreker at et samarbeid mellom statlige, mellomstatlige og frivillige organisasjoner er helt nødvendig for å beskytte barna. 

- Problemet har vært at arbeidet i Chile har vist seg å være ineffektivt, sier hun.

UNICEF i Chile har i dag ingen aktive prosjekter direkte rettet mot problematikken. Generelt er de opptatt av å få på plass et lovverk som i større grad beskytter barn som utsettes for overgrep. Landets barnelov, som skal ivareta deres rettigheter er fra 1967 og utdatert, mener organisasjonen.

Grensene mellom arbeid og moderne slaveri er ofte hårfine, ikke minst når det gjelder barnearbeid.

Fabio og hennes Unicef-kollega Júlio Cezar Dantas sier de er fult klar over at barn selges som sexslaver og tvinges til å jobbe i landet. Et økende antall barn blir blant annet utnyttet til å smugle narkotika inn og ut av grensen i nord, forteller de.

- Selv om de offisielle tallene er lave, betyr ikke det at dette ikke foregår i landet, sier Cezar Dantas.

- Det vi trenger er mer ressurser rettet mot problematikken, mener han.

Økende bevissthet

Unicef fungerer ofte som et mellomledd mellom de lokale organisasjonene og myndighetene og verdenssamfunnet. En av organisasjonene UNICEF bistår er Raíces.

Organisasjonens leder hevder at det å sette menneskehandel på dagsorden er en svært komplisert oppgave.

Castelli mener ikke minst økonomisk vekst og oppgangstider har gjort mange blinde, eventuelt likegyldige, for at moderne slaveri som foregår i kulissene.

Chile ble OECD-medlem i 2010 og er godt på vei til å oppnå status som «utviklet».

- For noen år siden snakket vi ikke om menneskehandel og moderne slaveri i Chile i det hele tatt, noe som etter min mening var galskap. I dag ser jeg noe økt bevissthet, selv om vi fremdeles har en lang vei å gå, sier Araya Castelli.

FAKTA: Trafficking in Persons Report 2012* - CHILE

  • Innenfor landets grenser handler «trafficking»  først og fremst om at kvinner og jenter som selges på sexmarkedet.
  • I et mindre omfang sendes også chilenske kvinner og jenter ut av landet for å jobbe som sexslaver i enten nabolandene eller i Spania.
  • Kvinner og jenter fra Argentina, Bolivia, Peru, Paraguay, Den dominikanske republikk og Colombia kommer til landet med lovnader om arbeid ender gjerne som sexslaver.
  • Utenlands arbeidskraft, i hovedsak fra Bolivia, Peru, Colombia, Ecuador og Kina, utnyttes også som slaver i mineindustrien og i jordbruk.
  • Chilenske myndigheter avdekker i tillegg et økende antall tilfeller der barn er involvert i kriminalitet, som narkotikasmugling inn og ut av landet. I hvilke grad disse barna blir tvunget er uvisst. 

*Global rapport utarbeidet av amerikanske myndigheter.

Se kartet større her.

Emneord: