Kvinnesaksforkjemperen Berit Ås ble Norges første kvinnelige partileder i 1973. Hun nekter å pensjonere meningene sine, og ringer gjerne Audun Lysbakken for å gi råd.

Ingen nikkedukke

Torsdag, 19 september, 2013 - 10:15


Berit Ås har vært en viktig person i norsk politikk, fredsbevegelse og likestillingsarbeid i hele sitt liv. Som kvinnesaksforkjemper og stortingsrepresentant har hun uredd rørt rundt i de konvensjonelle systemene.

I SVs kamp mot sperregrensa i forkant av valget la hun igjen meldinger på svareren til partilederen dersom hun hadde noe å klage på.

– I oppposisjon kan SV få nesa tilbake. Du mister jo profilen når du mister nesa. Og når det bare er et hull igjen der nesa skulle vært er det ikke greit, ler hun.

Sine 85 år til tross, Berit Ås er fortsatt en stemme å regne med i samfunnsdebatten.

– Jeg sier bare det jeg mener, men de hører ikke på meg.

Se lydbildeportrett med Berit Ås nederst i saken

Første kvinnelige partileder

Etter oppveksten i Fredrikstad flyttet Ås til Oslo for å fortsette gymnasiet i hovedstaden. Gjennom studentlivet på Universitetet og kampen for barnehagene ble hun politisk aktiv i Arbeiderpartiet. Gjennom kvinnekuppet i Asker i 1971 jobbet hun aktivt i lokalpolitikken mot tobakk og for tryggere veier.

– Hvis ikke man er forut for sin tid, så kommer den ikke. Det tror jeg skal stå på gravstøtta mi, sier hun.

Når Berit senere ble valgt inn på Stortinget kjempet hun mot EU, den gang EF, og forlot Arbeiderpartiet etter folkeavstemningen i 1972. Hun ble i 1973 første leder i utbryterpartiet Demokratiske Sosialister–AIK, som senere skulle bli det vi kjenner som Sosialistisk Venstreparti. Med dette ble hun landets første kvinnelige partileder, og en foregangsfigur i kampen for kvinners rettigheter.

De fem hersketeknikkene

Ås mener at kvinner holdes på  bunnen av samfunnet gjennom usynliggjøring, latterliggjøring, tilbakeholdelse av informasjon, fordømmelse og påføring av skyld og skam. Dette er hovedpunktene i hennes teori om de fem hersketeknikker.

Hun er professor i sosialpsykologi og ridder av St. Olavs orden.Hun reiser fortsatt rundt og holder foredrag om emnene hun brenner for, og har ikke tenkt til å la sin mening stilne. Fra kontoret i hjemmet på Nesbru i Asker sender hun jevnlig leserbrev til mange av landets største redaksjoner.

– Det føles nesten som om jeg har stått opp fra de døde. Plutselig vil alle ha tak i meg igjen, plutselig bryr de seg om hva jeg sier.

Den tidligere SV-lederen er ingen nikkedukke, og har fortsatt sterke meninger hun håper folk vil lytte til.
 

Se lydbildeportrettet og hør mer om Berit Ås’ historie her:

Emneord: