Buldring er en form for klatring i sikker høyde, uten tau. Det er mye større fokus på korte "eksplosive" flytt og balanse, sammenlignet med tauklatring. Foto: Jan Langhaug

Deltakerrekord under NM i buldring

Over 160 deltakere har meldt seg på arrangementet til helgen, som blir Oslos første klatre-NM på mange år.
Onsdag, 29 november, 2017 - 10:32

Buldring

- En form for klatring uten tau, i sikker høyde. Ordet er avledet fra engelsk boulder, og referer til de store steinene man først begynte å klatre på, som et alternativ til tauklatring i høye fjellklipper.

- Buldring er en sport som i større grad fokuserer på høy ytelse og de enkelte bevegelsene fremfor utholdenhet som kreves i tradisjonell klatring.

- Et av verdens mest populære uteområder for buldring er Fontainebleau skogen, sørøst for Paris. I Oslo er det bl.a. flere områder i Østmarka som blir mye brukt til buldring.

Kilde: Wikipedia

– I fjor var det over 40 000 som fulgte med på NM i Trondheim, da det ble sendt på TV 2 Sportskanalen. Så det er stor interesse for denne sporten. Jeg tror klatring er en sport som kan bli ganske stor, dersom vi er flinke på å følge det opp og gjøre det ordentlig, sier Kjell Ruben Strøm (35) fra Kolsås Klatreklubb.

Han er en av arrangørene i mesterskapet hvor Norges beste buldrer skal kåres. Arrangørene har altså registrert ny rekord i antall påmeldte deltakere til helgens mesterskap.

 

Håper på gull

Hannah Midtbø (27) fra Bergen er én av utøverne som kjemper for gull. Hun er regjerende norgesmester på damesiden etter fjorårets buldre-NM i Trondheim, og tok gull igjen under nordisk mesterskap som var for noen uker siden, også i Trondheim.

– Jeg håper jo på å kunne gjenta fjorårets suksses. Det skal jeg ikke legge skjul på, sier hun.

Hun føyer til at hun forventer mye god konkurranse under helgens mesterskap.

 


Hannah Midtbø tar et vanskelig tak, fra finalen under fjorårets NM i Trondheim. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Full kontroll

I den store inngangshallen på Oslo Klatresenter sitter to av arrangørene, Kjell Ruben Strøm (35) og Emil Ohlsson (36) og jobber med forberedelsene. Mye skal gjøres, men de to viser lite tegn til stress.

– Vi føler vi har kontroll. NKF (Norges klatreforbund) er jo rutinerte og har gjort dette mange ganger før, og de er rolige. Så det roer meg litt også, sier Strøm.


Kjell Ruben Strøm, t.v. og Emil Ohlsson t.h. fra Kolsås Klatreklubb er to av de rundt 50 frivillige som er med på å arrangere mesterskapet. Foto: Jan Langhaug

Mesterskapet blir arrangert av Kolsås og Oslo Klatreklubb, Oslo Klatresenter og Norges Klatreforbund. I tillegg har arrangørene også med seg et produksjonsselskap som kommer til å livestreame konkurransen på YouTube og på TV2 Sumo. Strøm regner med det vil være stor interesse for mesterskapet og vil tiltrekke høye seertall.

Profesjonelle rutesettere

De påmeldte deltakerne kan forvente et stort spekter av utfordrende klatreruter å bryne seg på. Med seg på laget har arrangørene ansatt profesjonelle rutesettere, som jobber fulltid med å skru ruter til forskjellige klatrekonkurranser.

Adam Pustelnik (35) og Joakim Louis Sæther (27) er to av flere rutesettere som er i full gang med å forberede helgens mesterskap. Pustelnik er fra Polen, men bosatt i Oslo. Han forteller at han er stadig på reisefot for å være rutesetter for ulike klatrekonkurranser, både i Norge og ellers rundt om i verden.

Ifølge Strøm er det et vanskelig fagfelt å mestre.

– Det er en kunst det de gjør. Det er ikke bare å skru opp slik at det blir vanskelig. Det skal være vanskelig for folk med forskjellig høyde og styrke. Og det må se bra ut på veggen også, det er veldig viktig for dem

 


Rutesetter Joakim Louis Sæther (27) forbereder veggene som skal benyttes under mesterskapet. Da de skal bruke vegger som i utgangspunktet er ment til tauklatring, må gamle ruter skrus ned før buldreutfordringene kan komme opp. Foto: Jan Langhaug

Den nye folkesporten

Klatring har tatt av i popularitet de siste årene. Klatreforbundet rapporterer at dem har i dag dobbelt så mange medlemmer enn for ti år siden. Det har også blitt en veldig jevn fordeling mellom gutter og jenter som driver med sporten. Klatring har på mange måter blitt den nye folkesporten.

Men selv om klatring har blitt en populær hobby, er det likevel et fåtall som klarer å gjøre karriere av sporten. Magnus Midtbø (29), broren til Hannah Midtbø, regnes som Norges beste klatrer og en av veldig få som har klart å gjøre klatring til et levebrød. Magnus er mange ganger Norgesmester og er i verdenstoppen i flere internasjonale konkurranser.

 

Se flere bilder fra forberedelsene under.