Utstilling i Fotografiens Hus: – Det handler om likeverd

I åtte måneder jobbet fotograf Arnfinn Johnsen med prosjektet «BEST – Paralympiske portretter». Nå står utstillingen i Fotografiens Hus i Oslo.
Søndag, 28 november, 2021 - 17:30

I 29 år har Arnfinn Johnsen fotografert norske OL-vinnere, og ideen om å fotografere norske Paralympics-vinnere har ligget og ventet på klarsignal. Etter mange år med avslåtte søknader, fikk han endelig godkjent en søknad om støtte for prosjektet.


Fotograf Arnfinn Johnsen er utrolig fornøyd med resultatet av prosjektet sitt. FOTO: Jenny Marie Sveen

Etter 21 000km i bil på kryss og tvers i Norge var 85 portretter av norske Paralympics-vinnere klare.

– Det er det viktigste jeg har gjort i mine 40 år som fotograf, og det er det beste jeg har gjort noensinne, sier Johnsen

Likeverd

For Johnsen er det viktig at disse utøverne også blir sett, slik som OL vinnerne. Johnsen forteller at flere av naboene til utøverne ikke engang vet hvem de er, og at de ikke vet at de har deltatt i Paralympics.

– Ideen er en grunnstein i prosjektet, og den handler om likeverd, sier Johnsen

Store planer

Når Johnsen førstes fikk klarsignal for å sette i gang med prosjektet, så hadde han store planer. Hittil har han hatt utstilling på Maihaugen i Lillehammer, produsert en bok og stiller nå ut i Fotografiens hus. Utstillingen skal tilbake til Maihaugen på nyåret da det er Para-VM på Lillehammer.

Bra oppmøte

Mange møtte opp til åpningen av utstillingen. Johnsen selv startet med en liten tale, etterfulgt av en tale fra Paralympics vinner Cato Zahl Pedersen på vegne av utøverne. Til slutt fikk statssekretær Gry Haugsbakken åpne utstillingen.


Statssekretær Gry Haugsbakken åpner utstillingen. FOTO: Jenny Marie Sveen

– Dette er en normal utstilling av mange fantastiske paralympere som vi skal se sammen med olympere, forteller Pedersen.


Cato Zahl Pedersen holder tale på vegne av alle Paralympics utøverne. FOTO: Jenny Marie Sveen

Pedersen fortalte at han var utrolig stolt over hva Johnsen har klart å få til.

– Og det hodet du har hatt for denne samlingen av oss som representerer et veldig bredt og godt bilde, det er jeg veldig stolt av på vegne av alle oss utøvere, og at vi har klart å få til det, sier pedersen.


Åpningen av Utstillingen. Statssekretær Gry Haugsbakken åpner utstillingen. FOTO: Jenny Marie Sveen