Mange tenker at gatelysene er nok for å forhindre trafikkulykker i byer, men i enkelte tilfeller har de motsatt effekt. Foto: Karianne Hestegrei
Ansatt i Trygg Trafikks oppfordring til alle fotgjengere:

– Bruk refleks!

65 prosent av Oslos voksne befolkning velger bort refleksen ifølge undersøkelser fra Trygg Trafikk. – Bruk av refleks burde bli en vane på lik linje med tannpuss.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 11:56

Vi har ankommet den tiden av året hvor mørket faller over Oslo by raskere og raskere for hver kveld som går. Med mørket følger en høyere risiko for påkjørsler i trafikken. Ifølge Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, er det på vinterhalvåret det skjer flest fotgjengerulykker. Hun oppfordrer derfor alle fotgjengere til å bruke refleks, og alle bilister til å senke farten i trafikken, spesielt inn mot kryss. 

Over halvparten går uten refleks

Hvert år undersøker Trygg Trafikk i samarbeid med forsikringsselskapet Fremtind hvor mange voksne i Norges land som faktisk bruker refleks når de er ute å ferdes i mørket. Resultatet er på bedringens vei, men det er fortsatt mange som enten glemmer refleksen, eller velger å gå uten.

– Over halvparten av fotgjengere på landsbasis går uten refleks, sier Hansen.


Mange glemmer å ta på seg refleks. – Det betyr ikke at du trenger å være uoppmerksom når du krysser veien i tillegg, sier Ann-Helen Hansen til Journalen. Foto: Trygg Trafikk // Morten Brakestad

Hun mener mange trafikkulykker kunne vært unngått dersom flere velger å gå med refleks. Det blir ekstra vanskelig for bilister å se fotgjengere og syklister når de ikke har på seg refleks i trafikken. 

– Vi har jo dårligere mørkesyn enn hva vi har dagsyn, sier Hansen.

Hun mener altså at noe av det beste en fotgjenger kan gjøre for å beskytte seg selv i trafikken, er å ta på seg en refleks. Samtidig, kommer hun også med en oppfordring til bilistene:

– Senk farten inn mot kryss. Jo lavere fart du har, jo bedre reaksjonstid har du, sir hun. 

– Refleksbruk burde bli en vanesak

Marianne Myrvold er blant de som selv kjører bil i Oslo. Hun opplever det som mer utfordrende å kjøre bil i mørket på vinterstid, enn lyse sommerdager. 


– Vi kan ikke tenke at vi ikke trenger refleksen, sier Marianne Myrvold. Hun tror at grunnen til at mange velger bort refleksen kan ha noe med at det ikke blir sett på som særlig pent, eller at det kan være upraktisk. Foto: Karianne Hestegrei

– Jeg pleier å kjøre mer defensivt når det er mørkt ute, forteller hun. 

Likevel, frykter hun at ikke alle tenker på samme måte. Derfor mener hun det er lurt av fotgjengere å ta på seg refleksen for sikkerhets skyld. Hun innrømmer at hun ikke alltid er like flink til å bruke refleks selv når hun er ute og går.

– Jeg bruker refleks når jeg er på landet, men glemmer det ofte når jeg bare skal ut en tur her i Oslo, sier hun.

Dette er ikke Myrvold alene om. Statistikken til Trygg Trafikk viser at nordmenn er flinkere på refleksbruk langs landeveier enn hva de er i byer. Mange føler seg nemlig trygge uten refleks i byer på grunn av godt opplyste gater grunnet gatelys, andre biler og til og med butikkvinduer. 

Det har vist seg at dette altså har motsatt effekt. Disse inntrykkene ender opp med å konkurrere med fotgjengeren om bilistens oppmerksomhet, slik at det er i byene de fleste fotgjengerulykkene skjer. 

– Bruk av refleks burde bli en vane på lik linje med å pusse tennene, sier Myrvold etter å få vite statistikken på refleksbruk.

Tips til hyppigere bruk av refleks

Ann-Helen Hansens beste råd til fotgjengerne er å gjøre refleksen lett tilgjengelig for seg selv.

– Legg refleks i skoene dine og fest refleks på klærne, slik at du alltid har refleksen lett tilgjengelig, oppfordrer hun. 

Dette trikset er effektivt mot å glemme refleksen som mange har lett for å gjøre. 

Marianne Myrvold kommer med en lignende oppfordring.

– Putt reflekser i alle lommer og bagger slik at du alltid har en tilgjengelig, sier hun.

Hun forteller at hun ofte glemmer refleksen når hun går ut i dagslys, og at man med dette trikset ikke lenger kan bruke det som en unnskyldning. 

Emneord: