- Regjeringen burde ikke definere journalistikken

Radiojournalisten Attila Mong mener det ikke er opp til staten å bestemme hva som er god og dårlig journalistikk.
Fredag, 11 mai, 2012 - 12:31

Hør Mong om medieloven, protesten og Transparent her

 

Om morgenen 21. desember 2010 holdt journalisten Attila Mong ett minutts stillhet på den nasjonale radiostasjonen Mr1 Kossuth i protest mot innføringen av Ungarns kontroversielle medielov. Mong mener at det største problemet med loven er at den prøver å definere hva som er god og dårlig journalistikk.

- Hva som er god presseetikk og god journalistikk, er ikke opp til medierådet å definere. Kanskje staten har mer å si og større ansvar overfor medier som er statlige, men de har ingenting å gjøre med private aviser og medieselskaper, sier Mong.

Parlamentet i Budapest. Foto: Flickr/Jrwooley6

Han mener et presseetisk lovverk med profesjonelle kontrollører burde være nok.

Les mer om medieloven her.

Mong poengterer at medieloven allerede er blitt endret i samråd med EU forrige år, og at de mest kontroversielle klausulene ikke er blitt vedtatt. I tillegg vedtok domstolene i desember 2011 at enkelte paragrafer i loven skal endres. Regjeringen har mulighet fram til slutten av mai 2012 til å endre loven. Han trekker fram paragrafen om opphevelse av kildevernet som et eksempel på en konfliktfylt del av loven.

- På grunn av de rettslige endringene har faktisk ikke paragrafene i loven blitt brukt på journalistisk arbeid, sier han.

Ville ikke ta standpunkt

Mong var morgenvert på et program som besto av nyheter, politiske temaer og debatter. Det var i enighet med sin redaktør at han kom fram til at ett minutts stillhet på lufta var en god måte å vekke oppsikt på.

- Vi syntes medieloven var veldig farlig med tanke på pressefriheten og mediefriheten. Vi valgte den måten vi best kunne uttrykke meningene våre, men samtidig være innenfor rammeverket for dem som driver med journalistikk i regi av staten. Vi ville gjøre folk oppmerksomme på hva som skjer, uten å uttrykke vår egen mening. Det var kontroversielt, sier han til Journalen.

 Attila Mong forteller at protesten var ment for å gjøre det ungarske folk oppmerksomme på det som foregår i landet

- Det skulle være et signal om at en viktig grense var blitt brutt i det ungarske demokratiet.

TV-journalisten Balazs Nagy-Navarro har også protestert mot medieloven. Les hans historie her.

Ble suspendert

Etter hendelsen satte ledelsen i gang en etterforskning av saken, og Mong og redaktøren ble suspendert fra jobbene sine. Mong fikk mulighet til å komme tilbake i mai 2011, men da hadde han fått jobb i landets største nettavis, [origo].

Mong jobber nå i en liten nettredaksjon, Transparent, som driver undersøkende journalistikk og Wikileaks-liknende virksomhet der de publiserer offentlige dokumenter.