Frykter drap og opptøyer ved valget i 2013

Journalistene er bekymret for sin egen sikkerhet under dekningen av presidentvalget neste år.
Tirsdag, 15 mai, 2012 - 13:40

Etter valget i 2007 ble det opptøyer mellom tilhengerne av de to presidentkandidatene Mwai Kibaki og Raila Odinga. Rundt 1100 mennesker mistet livet og mer enn 500 000 personer ble drevet på flukt.

En koallisjonsregjering med Mwai Kibaki som president og Raila Odinga som statsminister ble dannet for å stoppe volden.

Se filmklipp fra opptøyene her.

Kan ende med konflikt

Kenyanske journalister frykter at det skal bli nye opptøyer ved valget i 2013.

Les også: Drap og opptøyer ved folkeavstemninger (ID 71452)

Kenya Correspondents Association (KCA) arrangerte et kurs i april om å rapportere konfliktsensitiv informasjon.

Journalistene var bekymet over mangel på sikkerhet og økte trusler før det kommende presidentvalget. Den anerkjente journalisten Mohammed Ali tror ikke pressen får skrive det de vil under valget.

– Nå har myndighetene lovet et fritt valg i 2013, men jeg tror ikke det kommer til å skje. Hvis journalister skriver om valget på en måte myndighetene ikke liker, frykter jeg at de vil bli stoppet, sier Mohammed Ali.

En av talerne på kurset var styrelederen i KCA, William Oloo Janak. Han mente at det er lite som indikerer at medieindustrien og myndighetene har lært av begivenhetene i 2007/2008. Han frykter for journalistenes sikkerhet.

– Vi er ikke overbevist om at det er gjort genuine forsøk på å sikre at journalister ikke må lide igjen, eller for at landet ikke skal synke ned i en konflikttilstand igjen, sier Janak.

To presidentkandidater tiltalt

Opptøyene etter valget i 2007  eskalerte og var på det verste i starten av 2008. I kjølvannet av striden har fire personer blitt tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.

Rettssaken pågår i Den Internasjonale Domstolen i Haag, hvor to av neste års presidentkandidater er tiltalt.

Uhuru Kenyatta og William Ruto, to av presidentkandidatene til valget i 2013, må kombinere valgkamp med rettssak.

New York Times skriver på sine nettsider at rettssaken vil ligge som en skygge over valget og at den vil komplisere valgkampen.

Etter valget i desember 2007 oppstod det voldsomme opptøyer i Kenya. Foto: Demosh/Flickr

Misbrukte journalistrollen

Etter valget i 2007 beskyldte presidentkandidat Raila Odinga, fra luo-stammen, president Mwai Kibaki, som tilhører kikuyu-stammen, for valgfusk, og det brøt ut krigslignende tilstander i landet.

Under opptøyene ble flere radiostasjoner brukt til å spre hatpropaganda, som under opptrappingen til krigen i Rwanda 14 år før. Spesielt journalister fra luo- og kikuyu-stammen var i konflikt.

Journalistene ble brukt til å lage saker som skulle ramme den andre stammen.

Journalisten Joshua Arap Sang er tiltalt for å ha misbrukt sin posisjon som programleder på radiostasjonen KASS FM.

Sang tilhører kalenjin-stammen og er en kjent sympatisør for det politiske partiet Orange Democratic Movement, ledet av nåværende statsminister Raila Odinga.

- Det gir grunn til å tro at Sang har brukt radiokanalen til å spre hatefulle ytringer og egget til vold ved å kringkaste falske nyheter om påståtte drap av folk i kalenjin-stammen, skriver Haag-domstolen i en pressemelding.

Selv nekter Joshua Arap Sang straffskyld.

- Jeg ser på meg selv som en rolig og fredelig borger. Jeg har ingenting å frykte, og ser frem til å få renvasket navnet mitt, sa Sang til avisen the Standard i desember.

Forbereder seg til valget

Journalister i Kenya forbereder seg allerede på den kommende valgkampen.

I løpet av kurset i april sa professor Levi Obonyo, styrelederen i Media Council of Kenya, at de vil arbeide for å sikre en ansvarlig dekning av valgkampperioden.

For å dekke valget best mulig vil Media Council starte med et treningsprogram i konfliktsensitiv journalistikk og etisk rapportering.

De jobber for at mediene skal operere innenfor rammene for akseptabel  oppførsel for å levere et fritt, rettferdig og fredfullt valg.

 

  • Kenya Correspondents Association (KCA) representerer mer enn 500 journalister/korrespondenter i Kenya.

  • KCA arrangerte workshopen i samarbeid med Eastern Africa Journalists Association med støtte fra the International Federation of Journalists og den Europeiske union.

  • Media Council in Kenya er et fellesorgan for kenyanske massemedier og jobber for en fri og profesjonell presse

  • De to største partiene i Kenya er Party of National Unity (PNU) og Orange Democratic Movement (ODM).

  • Sittende president Mwai Kibaki er leder for PNU.

  • Statsminister Ralia Odinga er leder for ODM.