Færre tyverier

Høgskolen i Oslo har tidligere vært plaget av mye tyveri – både studenter og ansatte har fått verdigjenstander stjålet. Nå opplever færre og færre å bli utsatt for dette.
Torsdag, 7 oktober, 2010 - 14:40


- Tyveriene har avtatt den siste tiden, sier Jan Petter Flekstad. Han er sikkerhetsansvarlig ved HiO, og tar i mot meldinger om hærverk og tyveri. Alle hendelser skal meldes til han og driftskontoret, og videresendes derfra til politiet.

– Hittil i år har vi kun hatt ett tilfelle av tyveri. Uvedkommende brøt opp tre kontordører i femte etasje på ingeniøravdelingen, og fikk med seg et digitalt kamera.

Flekstad tror studenter tar større hensyn når de forlater eiendelene sine, og tilsatte er blitt flinkere til å låse etter seg. Likevel utelukker han ikke at det kan være en stille tid.

– Det går i bølgedaler. Hvis det er organiserte kriminelle som står bak tyveriene, kan de kanskje ha flyttet seg til andre steder hvor verdigjenstander er lettere tilgjengelig.

Sikkerheten på plass

HiO er utstyrt med kortlesere på de fleste dører og innleide vektere sørger for at ikke uvedkommende tar seg inn i skolens bygninger etter stengetid. Til tross for det, kan skolen være sårbar ved spesielle anledninger. For eksempel i de første semesterukene.

– De nye studentene har ikke adgangskort, og store deler av skolens bygninger står åpne. I de tilfeller setter vi inn ekstra vakthold, sier Flekstad. Ved semesterstart oppfordrer driftskontoret også alle ansatte å passe ekstra godt på verdigjenstander, og huske å låse kontordørene etter seg.

Mye å passe på

Læringssenteret i P48 har bare opplevd to tilfeller av tyveri siden de flyttet fra P52 i 2007. I 2008 ble en pc-skjerm stjålet fra anatomirommet, og i 2009 fikk en student frastjålet en bag med verdifullt innhold.

Lærerstudentene Åse Prøys, Hannah Weinstock og Eirin Teige Ulbaasen har ikke opplevd noe tyveri på høyskolen. Eirin tror det er enklere å bli utsatt for tyveri i dag når vi alle har så mange duppeditter.

– Man skal både huske på mobiltelefonen, mp3-spilleren, datamaskinen og lommeboken når man forflytter seg fra rom til rom, og da er det lett å glemme ting igjen, føyer Åse til.