Journalistutdanningen inviteres på lobbytur

- Uakseptabelt uten tilsvarende opplegg på palestinsk side, mener Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold .
Torsdag, 21 oktober, 2010 - 09:14


- Her i Jerusalem blir vi journalister til tider bombardert med ”spin” og propagandamailer fra jødiske lobbygrupper, det israelske forsvaret og israelske regjeringsgrupper, sier Wold.

Hun mener dette har tatt seg opp de siste årene, og reagerer på at journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo (HiO) inviterer tredjeårsstudentene til å delta på en studietur til Israel, fullfinansiert av lobbyorganisasjonene American Jewish Committee og Thanks To Scandinavia.

- Vi som har jobbet her i mange år synes ofte det er vanskelig å vite hva som er sant og ikke, og må alltid passe på å se saker fra de ulike sidene i konflikten. For ferske journalister er dette ekstremt vanskelig, særlig hvis man aldri har vært i regionen før og ikke har inngående kjennskap til konflikten mellom Israel og palestinerne, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold.

 

Skjeve parter

Ifølge arrangørene er målet med turen å gi unge journalister alternative kilder til informasjon om Israel.

- Vi har registrert at det er for mange ”sinte ord” og mye ”fiendskap” i norske mediers dekning av Israel, og vil gjerne bidra til å nyansere bildet, forteller Rebecca Neuwirth på telefon fra Thanks To Scandinavias kontor i New York.

Thanks To Scandinavia (TTS) er en underavdeling av American Jewish Committee (AJC), som har drevet jødisk og pro-israelsk lobbyvirksomhet i USA siden de startet opp i 1906. Ifølge stiftelsens nettside tilbyr TTS stipender til studenter og lærere fra Skandinavia og Bulgaria, ”som takk for heltemodig redning og beskyttelse av jøder i Europa under andre verdenskrig.”

Det eneste studentene som deltar på turen må betale for selv, er reisen mellom hjemstedet og København. Utover dette betaler TTS reise, opphold og måltider.

- Her kommer det masse penger fra amerikanske jødiske lobbyorganisasjoner, og disse brukes for å bearbeide pressedekningen av Israel. Problemet er at det ikke finnes slike organisasjoner på palestinsk side. De har selvfølgelig sine interesseorganisasjoner, men de har ikke i nærheten av de samme økonomiske musklene som israelske og jødiske lobbygrupper, og dermed ikke den samme muligheten til å presentere sin versjon av saken, sier Sidsel Wold.

Midtøsten-korrespondenten får støtte fra Egil Fossum, tidligere førsteamanuensis i journalistikk og dekan ved Avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag. Fossum, som nå er pensjonist, har også skrevet en lærebok i journalistikk og kildekritikk.

- Jeg vil sterkt fraråde en betalt tur av den ene og sterke parten i denne konflikten, sier Egil Fossum.

 

Ubalansert framstilling

Studieturen arrangeres årlig. Marie Melgård var blant deltakerne på turen i januar 2010. Hun var da ferdig på journalistutdanningen, men fikk anledning til å søke som ”uavhengig” journalist. Melgård har positive erfaringer fra turen. Hun mener det ikke er problematisk å delta på slike turer så lenge deltakerne er kritiske og arrangørene ikke krever gjenytelser.

- Jeg var skeptisk i starten, men målet til TTS er å bygge bro, og de er ganske åpne og liberale. De er forståelsesfulle for skandinaviske synspunkter på konflikten, og jeg var svært overrasket over hvor langt TTS strakk seg for å vise frem nyansene og alle gråsonene. At de vil påvirke er åpenbart, men det er ikke hjernevasking de driver med, sier Melgård, og understreker at hun ikke deler alle synspunktene til organisasjonen.

- TTS er en legitim organisasjon, og målet deres er å gi kunnskap. Men selvfølgelig har de en agenda, de ville jo ikke brukt masse penger på å sende folk over Atlanteren og til Israel dersom de ikke hadde hatt noe å tjene på det, sier Melgård, som er tydelig på at programmet ikke ga en balansert framstilling av konflikten mellom Israel og palestinerne.

 

Skal evaluere

Studieleder ved journalistutdanningen, Anne Fogt, forklarer at HiO innledet samarbeidet med TTS og AJC med en essaykonkurranse, hvor premien var en reise til USA i forbindelse med presidentvalget i 2008.

-Vi snakket med deltakerne på USA-turen etterpå, og de var fornøyde og mente de hadde lært mye. De var bevisste på at det var en interesseorganisasjon de reiste med, og at de måtte ta det for det det var. Det gjorde de også. Derfor har vi valgt å videreformidle andre tilbud fra organisasjonen. Vi har ikke gått aktivt ut og promotert turen, men lagt ut invitasjonen på Fronter [læringsverktøy alle studenter på journalistutdanningen bruker daglig], sier Fogt.

Sidsel Wold sier at det ofte er vanskelig for henne å vite hva som er sant og ikke, og å få et balansert inntrykk av hva som skjer i konflikten. Kan man da forvente at helt ferske journalister uten inngående kjennskap til konflikten eller regionen klarer det?

-Vi er opptatte av å sikre at studentene som reiser er modne og kritiske. De må sende inn et essay om et valgfritt emne, og så prater vi med faglærere for å høre om de mener studentene er modne og kritiske nok, sier studielederen.

Krav til forhåndskunnskaper om konflikten og regionen er ikke blant disse kriteriene.

- Sidsel Wold mener det er problematisk at HiO videreformidler denne turen uten å tilby tilsvarende opplegg på palestinsk side. Hva er din kommentar til det?

- Jeg er ikke enig i det. Vi har jo også samarbeidet med Universitetet i Nablus [palestinsk universitet på Vestbredden], sier Fogt.

- Men er det ikke forskjell på et universitet og en interesseorganisasjon?

- Jo, det har du rett i, og jeg skjønner Sidsel Wolds reaksjon. Samtidig er dette en organisasjon som tross alt har samarbeidet i lengre tid med andre journalistikkutdanninger, og det blir for enkelt og politisk korrekt å bare si “ nei nei”, mener Fogt. Hun viser til at journaliststudenter i Finland til og med får studiepoeng for å delta på turer i regi av TTS og å skrive en oppgave i forbindelse med turen.

Hun hevder at grunnen til at Journalistutdanningen ikke arrangerer egne studieturer til regionen, slik de gjorde tidligere, er mangel på ressurser.

- Egil Fossum hadde et voldsomt engasjement og brukte mye av fritiden sin på å organisere opplegget. Da han sluttet måtte vi derfor slutte med turene også, beklager Fogt.

- Signaliserer dere med å videreformidle denne invitasjonen at det er greit for journalister å dra på sponsede turer?

- Nei, det mener jeg ikke. Undervisningen her formidler at sponsing ikke er greit.  Dessuten er ikke dette en sponset tur. Det er snakk om et stipend, sier Fogt.

Men reise, opphold og mat betales av TTS..?

- Ja, men når man sponser en tur inviterer man folk til å melde seg på. Man har ikke en søknadsprosess. Her må man skrive et essay om et fritt valgt tema og legge ved CV, sånn at vi i ledelsen kan forsikre oss om at studentene er kritiske. Studentene må gjøre en jobb for å få være med, sier studielederen. Hun vil ikke gå inn på om hun mener det finnes prinsipielle forskjeller mellom å sponse journalister og journaliststudenter.

- Kommer dere til å fortsette samarbeidet med TTS og AJC?

- Vi får se. Personlig er jeg ikke helt overbevist om det. Vi får ta diskusjonen. Nå har vi prøvd dette, og så får vi evaluere, avslutter Fogt.

 

Saken ble tatt opp på stabsmøte ved journalistutdanningen i forrige uke, og det ble besluttet at studieadministrasjonen ikke lengre skal ta hånd om søknadsprossen på vegne av TTS.

- Vi bestemte at journalistutdanningen ikke lengre skal drive gratisarbeid for interesseorganisasjoner, sier studieleder Anne Fogt. Studieadministrasjonen kommer allikevel til å fortsette å formidle tilbud som dette gjennom å legge det ut på Fronter.