- For lite plass til lesing

Studentene ved Høgskolen i Oslo mener de har for få plasser til å lese og gjøre skolearbeid.
Torsdag, 7 oktober, 2010 - 14:10


– Mitt inntrykk er at studentene generelt mener at det er for få plasser til lesing, sier hovedbibliotekar ved læringssenteret i P48, Turid Midtbø.

Det går 40 elever på hver plass satt av til skolearbeid for studentene. Man må derfor være tidlig ute for å få plass. For de stille leseplassene er tallet 65 studenter per plass. I tillegg blir grupperommene ofte reservert tidlig, og studenter som er sent ute må ta til takke med å sitte på gangen eller i bråkete fellesområder.

Verst i eksamenstiden
– Vi må ofte sitte på gangen. Her på ingeniørutdanningen jobber vi mest med prosjektoppgaver, og vi trenger grupperom. Er ingen ledige må vi sitte i gangen hvor det er trangt og bråkete. Det er ikke optimalt, sider Sverre Johnsen (28).

Han går andre året på maskiningeniørutdanningen og holder hus i P35. Han vet at det finnes grupperom andre steder på høyskolen, men sier at han selv er avhengig av spesielle dataprogrammer som bare finnes på P35. Spesielt ille er det i eksamensperioden.

Denne påstanden støttes av Iselin og Karoline som går tredje året på fysioterapi.

– I eksamenstiden blir jo lesesalene i P52 brukt som eksamenslokaler. Da har vi ingen steder å være, selv om det er da vi trenger det mest, forteller de.

Villige til å endre
Hovedbibliotekar Midtbø innrømmer at skolens tilbud ikke er godt nok, men peker også på at skolen bryr seg om saken og har vært villig til å forbedre tilbudet.

– Da læringssenteret flyttet inn i P48 i 2007 var det ingen stille lesesal der. Vi innså behovet for det, og lagde en liten sal i andre etasje, forteller hun.

Skolen har også planer om å fjerne mange av de stasjonære PC-ene som står rundt på skolen. Det vil bli gjort når det blir mulig for elevene å bruke skolens printere fra sine egne bærbare datamaskiner. Da blir 30 til 40 plasser frigjort, hvor folk selv kan velge om de vil jobbe på PC-en sin eller ikke.

Midtbø drar også fram at skolen åpner mange ledige rom som elevene kan benytte seg av i eksamenstiden. Hun mener studentene ikke er flinke nok til å oppsøke informasjon på høyskolens nettsider.

Fornøyd
Ikke alle er like misfornøyd med situasjonen. Elise (21) går andre året på allmennlærerutdanningen, og synes hun stort sett får plass på lesesalen i P52 når hun trenger det.

– Er man tidlig ute går det som regel fint å få plass. Da jeg kom klokken 10 i dag, var det bare seks-syv andre der. Det er ikke uvanlig. I eksamenstiden er det derimot større kamp om plassene, men for meg har det gått fint hittil, sier hun.