Nedleggelse truer homofilforeningen

Foreningen for homofile ved Høgskolen i Oslo står nå i fare for å bli lagt ned, på grunn av lav studentoppslutning. Kontaktperson Knut Sverre Bjørndalen Røang håper foreningen kan eksistere videre som et faglig tilbud.
Torsdag, 7 oktober, 2010 - 14:36


Foreningen for Høgskolen i Oslos homser og lesber (FHiOhl) ble grunnlagt i 2004 av fem HiO-ansatte. Et av hovedformålene var å gi et sosialt tilbud til alle homofile studenter og ansatte ved HiO.

FHiOhl har hovedsakelig arrangert film- og temakvelder. Disse ble godt besøkt i starten, men studentene har sviktet mer og mer, og nå kan det være slutt på de sosiale arrangementene.

 

Nok tilbud fra før

De fem initiativtakerne utgjør fortsatt grunnstammen i foreningen. Om kort tid skal de avholde et møte for å avgjøre foreningens skjebne. Kontaktperson i FHiOhl, Knut Sverre Bjørndalen Røang, tror foreningen er overflødig fordi homofile HiO-studenter har et godt nok tilbud fra før.

– Jeg er usikker på om vi fortsetter. Det er ikke så mange som møter opp på de sosiale møtene våre lenger. Det er nok større behov for slike foreninger i mindre studiebyer, der det ikke finnes et stort tilbud utenom, sier han og utdyper:

– I Oslo er det et så stort tilbud ellers, blant annet flere utesteder, festivaler og foreninger for homofile, at det kanskje ikke lenger er behov for FHiOhl. Kanskje var det ikke det fra starten av heller, bare at vi fikk en god start, sier Bjørndalen Røang som til daglig jobber som kontorsjef på Avdeling for samfunnsfag.

 

Mye arbeid for få folk

Han har hatt ansvaret for å arrangere tema- og filmkveldene, og syntes det er tungt å stå på for noe få personer møter opp til.

– Tidligere møtte det opp rundt 40 stykker, nå stiller kun en brøkdel. Det er krevende å arrangere en filmkveld, og det er tungt og vanskelig å drive videre når bare 10 kommer for å se filmen, sier han.

Det er to år siden HiO-studenter sist var med og jobbet i FHiOhl, og i dag er det kun ansatte som er aktive. Men det skyldes ikke dårlig rekruttering, mener Bjørndalen Røang.

– Vi har hatt stand ved semesterstart i flere år, og på HiOs nettside er det lenker til oss. Vi har ikke medlemmer i den forstand, men en e-postliste hvor vi har sendt ut informasjon om arrangementer vi har holdt. Listen består av rundt 40 ansatte, studenter og andre interesserte, men flere har falt av i det siste, sier han.

 

Ønsker en faglig rolle

Manglende oppmerksomhet om homofili i høyere utdanning er en annen grunn til at foreningen ble grunnlagt. Etter det planlagte møtet håper Bjørndalen Røang at tilbudet fortsetter å eksistere, men da kun som en støtteorganisasjon for homofile.

– Jeg tror ikke det blir flere sosiale arrangementer. Kanskje en gang i blant, men jeg håper likevel vi kan være en faglig ressurs for utdanningsinstitusjoner over hele landet, sier han.

– Samfunnet har blitt mye mer mangfoldig, og det har blitt mer akseptert å være homofil. Jeg var ikke åpet homofil da jeg var student, avslutter 42-åringen.