Queens Lacrosse – alene i Norge

Høgskolen i Oslo har det eneste jentelaget i lacrosse i landet. Nå håper jentene at deres initiativ vil føre til større interesse for sporten.
Torsdag, 7 oktober, 2010 - 14:58


 

Det er ikke mange som driver med lacrosse i Norge, men sporten får stadig flere utøvere. Nå er også det første jentelaget, Queens Lacrosse, opprettet.

– Vi har fått flere forespørsler fra jenter om lacrosselag tidligere, og nå er det første startet. Interessen har vært størst i Oslo-området, men vi håper at jentene som har startet kan være ambassadører for sporten i resten av landet, sier Magnus Nøkleby i Norges Lacrosse Forbund.

Det finnes allerede flere lacrosselag for gutter i Norge, men spillestilen er ulik for gutter og jenter. Forhåpentligvis vil Queens Lacrosse føre til en dominoeffekt, så flere jenter ønsker å spille.

 

Eneste laget i Norge

Nærmeste motstander for jentene befinner seg i Sverige. Der har de flere lag og anlegg enn det vi har her. Svenske lag har også vist interesse for å trene og spille kamper mot Queens.

– Foreløpig satser vi på å lære oss sporten ordentlig, og mestre teknikken. Etter hvert håper vi selvfølgelig at det kommer flere lag, så vi ikke må dra så langt for å finne motstandere, sier lagleder Malin Stavrum.

 

Stor interesse

Laget ble startet av Mathias Hole Svoren, mannen bak HiOs guttelag, Kings Lacrosse.

– Etter at vi opprettet laget i høst, fikk vi mange henvendelser fra jenter som var interessert i sporten. Vi hadde en prøvetrening for guttene 1. september, der også jentene fikk delta.

Jentelaget består per dags dato av 26 spillere, også spillere fra andre skoler, blant annet Universitetet i Oslo.  Det var usikkert hvor stor interessen kom til å være, og de sa derfor ja til de fleste i begynnelsen. Det viste seg forøvrig at det var mange som ville spille lacrosse, derfor priorites nå de jentene som allerede spiller på laget.

– Det er kjempemorsomt at så mange vil starte, men nå må vi fokusere på de som er med. Det er litt varierende hvor mange som møter opp på trening, men stammen i laget er etablert. Etter kun 5 uker med trening, ser vi større ferdigheter hos de som har stilt opp mest, sier lagleder Stavrum.

 

Trener på plass

Queens Lacrosse har nå endelig fått trener. Amerikanske Taylor White har holdt på med lacrosse i 13 år som spiller og utøver, og stiller nå frivillig opp for jentene.

– De har gjort store fremskritt bare på den ene treningen jeg har hatt. De har masse potensiale, gir alt på trening og har god lagånd. Dette ser lovende ut.

Laget har ennå ikke fått ordentlig jenteutstyr, og trener derfor med utstyr beregnet for gutter. Dette skal det snart bli slutt på. Forbundet har satt av penger til utstyr, som nå er bestilt. Dermed er alt snart på plass for Queens Lacrosse.

 

Fakta om Lacrosse:

  • Spilles på en fotballbane med mindre mål. I jente-lacrosse er det 12 spillere på banen, hvorav en er keeper. Det brukes «sticks» til å kaste en ball mellom spillerne og poenget er å få ballen inn i motstanderens mål. En kamp består av 4 omganger á 15 minutter.
  • Norges Lacrosse Forbund ble dannet 3. april 2007. De er en del av Norges Amerikanske Idretters Forbund, som er underlagt Norges Idrettsforbund.
  • Det er 10 lag i Norge og rundt 200 spillere.