Et dykk i arkivet

Billigst mat for ansatte

Studenter ved Høgskolen i Oslo er sjokkert over at de ansatte får kjøpt billigere mat. – Det er latterlig, sier fysioterapi-student Karoline Kvinnesland
Fredag, 1 oktober, 2010 - 10:38

I Annas spiseri i Pilestredet 52 må du betale 9,90 kroner pr. hg. for salatbaren. Går du tvers over gangen kommer du til de ansattes kantine. Der koster den nøyaktig samme salatbaren åtte kroner. Kaffe og te må studentene betale tolv kroner for, mens de ansatte betaler kun fire kroner.

– Dette er det vi selger definitivt mest av, og det er synd studentene må betale mer, sier Kristin Fosshaug som jobber i studentkantinen.

I tillegg får de ansatte den varme maten til halv pris.

- Er det seriøst? Sier Karoline da hun får høre om prisforskjellene. ­­– Det er jo latterlig.

Hun og studievenninnen Henriette Johnsen mener at studentene av prisnipp burde betale minst for maten.

- Det er jo de som tjener penger, ikke vi, fortsetter Henriette

 

Ansatte føler med studentene

Av 40 spurte studenter er det ingen som vet at de ansatte har billigere mat. Men i de ansattes kantine er stemningen en helt annen. Alle som er til stede i kantinen er fullstendig klar over forskjellen.

- Jeg har kjent til dette lenge, sier Aslaug Andreassen Becher som er professor i pedagogikk.

Hun synes det er urimelig at studentene skal betale mer enn de ansatte.

- Jeg har selv en datter som er student, og jeg vet godt hvor tøft det er økonomisk.

Hun forteller videre at administrasjonen på høgskolen subsidierer kantinen. De spytter inn et årlig beløp, som gjør at de ansatte får billigere mat.

 

Drives av studentsamskipnaden

Både studentkantinene og de ansattes kantiner drives av Oslo og Akershus studentsamskipnad. OAS er opprettet for å bedre studentenes velferdsbehov. Administrerende direktør Jon Hvidtsten er fullstendig klar over at ansattkantinene er subsidiert.

- Det blir feil å sammenligne de to kantinene, sier han. Det blir som å sammenligne med kantinene til for eksempel de ansatte på Hydro eller Stortinget.

Pr. dags dato drifter kantinene på HiO seg selv. Målet til styret i OAS er at kantinene skal gå i null, og det gjør de nå. Alle studenter betaler hvert semester inn kroner 380 i semesteravgift. Ifølge OAS sine nettsider går ingen av disse pengene til kantinene. Dette bekrefter Jon Hvidsten.

- Vi synes ikke det er viktig å prioritere kantinene nå, fortsetter Hvidsten. - Vi i styret veier områdene opp mot hverandre når vi fordeler semesteravgiften.

 

Alltid matpakke

Henriette har alltid med seg egen mat. Prisene passer ikke inn i hennes studentbudsjett.

- Jeg kjøper aldri noe i kantina, det er altfor dyrt. Da går jeg heller på butikken, sier hun.

Vi lager et enkelt regnestykke hvor du handler salat og en kopp kaffe hver dag i løpet av en uke. Da sparer de ansatte 87 kroner og 50 øre. Dette er mye penger for en fattig student. Karoline sier hun gjerne kan tenke seg å bruke kantinen mer, spesielt på lange dager.

- Jeg har kjøpt varm mat her en gang og det gjør jeg aldri igjen. Da kan jeg heller gå et annet sted hvor jeg får mer for pengene, avslutter Karoline.