Den religiøse revolusjon

Nyåndelighet og nyreligiøsitet har inntatt markedet med en hastighet som aldri før. Nordmenn er klare for noe nytt.
Fredag, 1 oktober, 2010 - 21:00


Nancy Helene Norén nistirrer på fødselsdatoen min. Hun sitter rak i ryggen, stokker en tykk bunke godt brukte tarotkort og tenner resten av stearinlysene i den allerede varme og lune butikken.

Hun kalles The Tarot Queen og er en av de mest erfarne spåkonene på Teletorg. Stemmen hennes overdøver en behagelig taffelmusikk fra platen «Living for music for living» i en gjennomtrengende duft av røkelse lagt over levende lys.

Les mer om Norén her: «Kanaliserer budskap fra universet».

– Er du klar, spør hun med et innbydende smil og vidåpne øyne.

Norén er en midt inne i det flere eksperter og idéhistorikere vil kalle en revolusjon i Norge: En ny bølgetopp av nyreligiøsitet, som kan danke ut kristendommen med folks nysgjerrighet for spiritisme, kanalisering, tarotkort og spådom.

Spådamene på Teletorg i Norge, inkludert Nancy Helene Norén, har aldri før mottatt så mange henvendelser. Men hva er egentlig denne nye formen for religion som inntar den vestlige verden? Hvem er spåkonene og hvor troverdige er de?


Min kanaliseringssesjon med Nancy Helene Norén varte i 20 minutter. Journalen har laget en lydbildeserie av kanaliseringen. Hør deler av hva hun spådde om livet mitt her. Alle foto/sammensetning: Lily Marcela Gundersen

Tredje øye-modus

Jeg kontaktet The Tarot Queen for å prøve og få enkle svar på så store spørsmål. Hun sa hun kunne spå meg, fortelle meg hvem jeg er, om framtiden min og kanskje det aller viktigste for min del, om det ligger noe troverdig i det spådamene sier.

Les mer: The Tarot Queen.

Norén har mange faste kunder, som ringer henne for råd og veiledning. Selv merket jeg at jeg var litt nervøs til det hele, men samtidig svært så nysgjerrig.

Kanskje er det denne tiltrekningskraften til noe nytt og uutforsket som appellerer til husstandene i Norge.

Nå sitter jeg midt i en såkalt kanaliseringssesjon. Et spirituelt møte som tiltrekker flere og flere i landet.

Her selger hun tarotkort, sukkertøy med spådom, steiner, drømmefangere, avslappende musikk, kaffe, englekort og tjenester som å be i Buddhas hus.

Les mer: Nyreligiøsitet i Norge.

Norén har allerede gjort seg klar med det hun kaller sitt tredje øye. Hun forklarer hun er i et modus der universet skal kontaktes og universet skal svare.

Buddhismen har en sentral plass hos Nancy Helene Norén. Både i hjertet og i butikken. Foto: Lily Marcela Gundersen.

Troskrise

Nyreligiøsitet tilbyr forskjellige valgmuligheter, og er en demokratisk form for religion. Man trenger ikke presteskap eller hellige tekster, for ifølge spiritismen, kan alle snakke med de døde.

– Det å ringe en spådame er veldig enkelt og uforpliktende, noe som kan forklare populariteten og gjennomslagskraften, sier idéhistoriker Tonje M. Mehren, som holder på med en doktorgrad om spiritisme og parapsykologi.

Les mer: Mehren blir intervjuet av Bokklubben.

Når gamle religiøse autoriteter mister makt, passer denne typen strømninger inn, ifølge idéhistorikeren. Vi vil søke andre steder for åndelig orientering.

– Man snakker om en troskrise, der den kristne tro har mistet mye makt og appell. Spiritismen bruker et vitenskapelig vokabular, de snakker om eksperimenter og studerer naturlover. Dette appellerer, i en tid hvor vitenskapen får større og større innflytelse, sier hun.

Les mer: Wikipedia om nyreligiøsitet.

Samfunnstrend lik metroseksualitet

Norén sammenligner den økte aksepten for nyreligiøsitet med homofili eller metroseksualitet: Ikke bare er det større aksept, men hun vil si interessen for nyreligiøsitet er en samfunnstrend.

– Alt dette har blitt naturlig og normalt, sier Nancy Helene Norén.

Hun vil slå i hjel alle myter om at nyreligiøsitet er noe mystisk eller okkult.

– Det er ikke noe hokus-pokus å se folk på den andre siden. Heller ikke å bli kanalisert, spådd eller å bruke tarotkort. Flere og flere vil bli mer vant til det, mener Norén.

 Engler og englekort er et populært tema, ikke bare hos Norén. Foto: Lily Marcela Gundersen

Suspekt

– Jeg tror TVNorge og kanalen Fem har spilt en betydelig rolle. De har de paranormale musklene. I mediekonkurransen har de valgt seg en nisje de har teft for, sier religionsviter Anne Kalvig.

Også Kalvig mener åndekontakt og nyreligiøsitet har fått et oppsving.

– Disse tingene går gjerne i bølger. Det går ofte ganske fort, fordi det er markedsorientert, sier hun.

– Mange reagerer på at det er penger inne i bildet, at det i seg selv gjør det suspekt. Så glemmer de at prester er lønnet over statsbudsjettet. Religion har alltid hatt en materiell dimensjon, sier Kalvig.

Prest og leder i Norsk Spiritualist Kirke (NSK) André Kirsebom er glad for TV-trenden, men er bekymret for at noen av programmene kan virke skremmende på vanlige tv-seere.

– TVNorge og Fem sender mange serier. Jeg synes det er en fordel at de gjør det, men det gir et litt uriktig bilde. «Åndenes Makt» kjører på med skremmende musikk. «Den 6. sans» har jeg mye mer sansen for, sier han.

Idéhistoriker Tonje M. Mehren mener det er flere grunner til at spiritismen slår an i vår tid.

Les mer: “Hele Norge” tror på et liv etter døden.

– Det har aldri vært så store mediedebatter om nyreligiøsitet og nyåndelighet som nå, sier Mehren.

– Det er mange ting som har eksplodert på én gang. At personer med status, som Märtha Louise og andre kjendiser, legitimerer dette og drar det fram, spiller en stor rolle. Det er ikke tvil om at det er en ny oppvåkning. Det har vært en blomstringstid fra 1870 til 1900, i mellomkrigstiden og i dag, sier Mehren.

 Nancy Helene Norén sier hun åpner sitt tredje øye når hun kanaliserer budskap. Tarotkortene brukes som et hjelpemiddel. Foto: Lily Marcela Gundersen

Kunne ikke rømme fra seg selv

De 78 tarotkortene har alle ulike farger, symboler og tegn. Norén har i tillegg laget egne, utfyllende notater på hvert enkelt kort. Det er to deler av bunken. Store arkana består av 22 kort, nummerert fra null til 21, mens den lille arkana består av 56 kort inndelt i fire såkalte suiter, med 14 kort i hver.

Les mer: Om tarot på Wikipedia.

41-åringen har arbeidet med kanalisering, spåing og veiledning i over 20 år. Nå driver hun en såkalt alternativ butikk i Sandefjord på fulltid.

I tillegg jobber hun på Teletorg på kveldstid tre dager i uken, har kanaliseringstimer i butikken torsdag til fredag og arrangerer helsereiser i helgene.

Les mer: Märtha-saken vekker internasjonal oppsikt.

– Jeg åpnet egentlig denne butikken for å komme meg litt vekk fra all kanaliseringen. Man blir nemlig veldig sliten av å bruke det tredje øyet hele tiden. Det tapper mye energi av deg. Likevel har det blitt flere og flere sessions i butikken. Jeg kan jo ikke rømme fra meg selv, sier Norén.

I motsetning til at hun nå jobber til alle døgnets tider, nølte hun med å stå fram som synsk for bare ti år siden.

– Før ble jeg latterliggjort, men nå benytter alle seg av tjenestene mine: Politikere, økonomer, kjendiser og mange flere menn enn tidligere. Det har skjedd en revolusjon i samfunnet, opplever Norén.

Les mer: “Spiritualisme etableres på nytt i Norge”.

Kjærlighet er nummer én

Hun stokker tarotkortene ferdig og dunker bunken hardt, to ganger mot bordflaten.

– Nå, hva lurer du på?

Jeg får lov til å spørre om hva som helst, som angår meg. Om fortid, nåtid eller framtid.

– Hva pleier folk flest å spørre deg om?

– Kjærlighet er stort sett nummer én. Deretter kommer temaene karrière, bosituasjon, aksjer eller økonomi – det avhenger litt av kjønnet som spør, sier Nancy Helene Norén som sitter klar med skjebnekortene i hendene.

Kvinner lurer mest på kjærlighet og menn på karrière og økonomi.

Les mer: “Tjener fett på spådom”.

Mange har også spesifikke spørsmål, angående en spesiell partner, hverdagslig utfordring, tung knipe eller spørsmål om utdannelse.

Jeg ber henne svare meg på de mest generelle spørsmålene: Om hvem jeg er, om fortiden min og framtiden. Temaene er livet, kjærlighet, utdanning og karrière.

Hun skriver ned fødselsdatoen min, og stirrer på de seks sifrene mens de symbolske kortene legges utover bordet.

Nancy Helene Norén, The Tarot Queen, demonstrerer buddhistisk bønn i sin alternative butikk i Sandefjord. Foto: Lily Marcela Gundersen

Du har en del å jobbe med, frøken

14 lange sekunder går før Norén forteller hva hun føler.

– Du har en del å jobbe med, frøken, sier Norén.

– Å?

Hun utdyper: Jeg bør jobbe med deler av tankegangen, mener hun. Hver minste lille detalj har visstnok en tendens til å bli overanalysert, noe som kan stjele en del energi.

Norén fortsetter en sammenhengende samtale på drøye 20 minutter.

Se en kanaliseringssesjon om karrière på YouTube her.

Jeg blir fortalt at jeg er aktiv, opptatt av sosiale relasjoner og er svært nysgjerrig som person. Jeg har et sterkt pågangsmot og prøver alltid å få gjort ting bedre. Samtidig sier hun jeg er sårbar, følsom, veldig analyserende, psykologisk og blir alltid dratt til å søke dybden.

–  Det er ikke alltid like sunt at du tenker så mye. Fordelen er at du ikke har en svart-hvit tankegang. Ser du en person, for eksempel en alkoholiker, vil du finne ut hvorfor det er slik. Du vil gå bakenfor og finne ut hvorfor. Men ofte tenker du og analyserer så mye at du kan bekymre deg uten grunn.

Norén stokker om og legger ut nye kort.

– Bekymrings- og beskyttelsesbiten av deg har litt med fortiden din å gjøre. Ofte når du har knyttet deg, har personer i livet ditt forsvunnet. Dette må du ikke la gå ut over nye forhold i livet ditt, sier Nancy Helene Norén.

Videre blir jeg fortalt at jeg har to sterke skytsengler som går tilbake i tid. En eldre dame og en yngre mann. Begge på min høyre side. Funksjonen deres, er ifølge Norén å guide til riktige valg og gi mye kjærlighet når man er nede.

Kortene samles sammen, før siste runde skal spilles. Siste ledd er å se inn i framtiden.

 
Drømmefangere henger i taket hos Norén. Ifølge mytene skal de forhindre vonde drømmer. Foto: Lily Marcela Gundersen

– Mange falske spådamer

Foreløpig stemmer for så vidt det meste i kanaliseringssesjonen. Jeg kan i hvert fall ikke arrestere noen faktafeil.

Spørsmålet er hvor faktaene hentes fra. Mye er det vel mulig å gjette seg til? Kommer svarene fra høyere makter eller er det bare spådamene som er født med sterke sosiale antenner og intuisjoner?

Norén selv mener svarene hun får kommer fra universet.

– Det er det ikke tvil om at det er mange falske spådamer. Det som er kjedelig, er at de ødelegger for oss som faktisk er gode i det vi gjør. De gjør at folk blir skeptiske til alle, sier Norén.

41-åringen forsikrer nok en gang at svarene hennes er ekte. Hun er usikker på om beskjedene hun mottar kommer fra gode eller onde krefter, men så lenge hun bruker beskjedene i kjærlighetens formål, mener hun arbeidet er godt.

– Hvordan oppleves det for deg å kanalisere budskap?

– Jeg bruker det tredje øyet. Når jeg kanaliserer, mottar jeg en energi, og en følelse som jeg deretter må klare å ordlegge. Noen ganger ser jeg mennesker og andre ganger ser jeg bilder, forteller Norén.

Se film om bruk av det tredje øyet på YouTube her.

– Hva slags bilder ser du?

– For eksempel kan jeg se et fly som går foran meg veldig fort. Det kan symbolisere at du snart skal ut å reise. Men dette er bare forskjellige måter å få inn energien på. Du mottar den samme beskjeden uansett, sier Norén.

Norén hevder hun flere ganger har sett personer på den andre siden. Hun har imidlertid ikke forsøkt å kommunisere med dem, men forklarer at hun opplevde dem som vanlige,  mer uklare mennesker.

– Hvordan bruker man det tredje øyet?

– Det er vanskelig å forklare, men du åpner opp en del av deg som for de fleste er veldig lukket, sier hun og peker midt i pannen.

– For å gjøre dette, må du sette deg inn i et modus som krever mye energi fra deg.

Når hun kommer hjem fra jobben, er hun ofte helt utmattet. Helt tom. Likevel brenner hun for å arbeide med kanalisering på fulltid eller overtid hver dag. I telefonen, i butikken eller på helseturer.

– Hva er forskjellen på å spå noen via telefon eller ansikt til ansikt?

– Det er mye lettere på telefon.

– Å?

– Når du møter folk ansikt til ansikt, må du bryte gjennom en mur, før du kommer deg innpå mennesket. På telefonen er det kun en stemme jeg har å forholde meg til – og en stemme lyver ikke, sier Norén.

 Norén har et eget bedehus i butikken, Buddhas hus. Her kan man trekke spådomspinner i en krukke. Foto: Lily Marcela Gundersen

Må slite litt

Tilbake i kanaliseringssesjonen, er Norén i ferd med å spille tarot for siste gang.

Nå skal framtiden deles ut med åpne kort.

Les mer: Blogginnlegg om det å spå framtiden for andre.

Framtiden er noe jeg egentlig ikke vil vite noe om. Jeg liker å holde fast på ideen om at man har egne valg og kan forandre på det som ligger framfor en.

Uavhengig av dette, og med full lit på skjebnen, fortsetter Nancy Helene Norén med å analysere kortene med et kjapt overblikk.

Hun sier hun ser armer og bein i alle retninger.

– Du kommer til å reise mye i framtiden din. Mye. Dette kommer av at du er en nysgjerrig og søkende person.

Når det gjelder barn og giftermål, er det et punkt hun mener jeg som 19 år er for ung til å si noe om. Imidlertid slår hun fast at karrière er prioritert.

Les mer: “Kunsten å spå din egen framtid i en vanlig kortstokk”.

– Skole og jobb kommer først, og dette kommer du til å klare, selv om du noen ganger må slite litt for å oppnå målet. Jeg ser at du kommer til å få deg jobb ganske fort når du er ferdig med utdanningen din.

Det er dette hun har å si om framtiden min. Økonomisk vil det gå litt opp og ned, og så langt hun kan se, vil min nåværende kjæreste fortsatt være i livet mitt.

– Det ordner seg liksom alltid for deg. Det gjør det, understreker hun.

I hvert fall ser hun en framtid  – med eller uten tarotkort og den nyreligiøse revolusjon.