Fusjonsfrustrasjon

9. desember fattes vedtaket om sammenslåing av HiO og HiAk. Forskerforbundet ved HiO er skeptiske.
Onsdag, 6 oktober, 2010 - 10:22


- Vi som jobber på Høgskolen i Oslo har ikke noe å vinne, sier Gunhild Salvesen, nestleder i Forskerforbundet ved HiO. Hun mener enheten er stor nok fra før.

- En slik fusjon koster mye penger. Vi kan ikke regne med ekstra midler fra staten, så dette må tas fra det ordinære budsjettet, sier Salvesen.

Den nye institusjonen vil få over 15 000 studenter. Til sammenlikning har Universitetet i Oslo rundt 28 000 studenter. Salvesen mener økningen i studentantallet vil redusere læringskvaliteten, ettersom undervisningen vil måtte foregå i større grupper.

- Forskningsmessig er det heller ikke positivt, forklarer Salvesen.

Se pdf av saken her

Ja til universitet, nei til fusjon

Salvesen er ikke negativ til fusjon på lang sikt, men mener HiO i første omgang bør jobbe for universitetsstatus alene, da de er en stor nok institusjon uten HiAk.

- Med universitetsstatus vil vi få høyere status internasjonalt og større selvråderett, sier nestlederen. Dette innebærer blant annet at HiO vil kunne opprette master- og doktorgradsprogrammer på egen hånd, uten å gå gjennom Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

Ledelsen ved HiO argumenterer for at en sammenslåing vil gjøre det lettere å få universitetsstatus. For å bli et universitet kreves det fire doktorgradsprogrammer. HiO har foreløpig to på plass, og det er snakk om å etablere en tredje på lærerutdanningen. HiAk har nettopp startet et doktorgradsprogram i adferdsanalyse. Ledelsen er derfor positive til fusjonen.

Salvesen er uenig.

– Vi klarer ikke to store løft samtidig. Fusjonen bør utsettes, hvis ikke er jeg redd vi bryter over ryggen, sier hun.

Hør kunsten her.

Skal bli en slagkraftig institusjon

Alt tyder på at sammenslåingen vil bli vedtatt  9. desember 2010, og at den vil tre i kraft fra august 2011.

Rektor ved Høgskolen i Akershus, Jan Grund, forklarer saken fra HiAKs side. Han mener HiAk er en for liten institusjon, og håper at samarbeidet med HiO vil bli en realitet.

-Jeg er for både fusjon og universitetsstatus. Vi ønsker å skape en slagkraftig institusjon, med et godt faglig miljø, bedre studietilbud og flere studieplasser.

 

Les mer om bakgrunnen for fusjonen: Stensakerrapporten (NIFU STEP)