Fysioterapistudentene må kaste klærne

Første semesters fysioterapistudenter må tidlig kaste klærne i undervisningssituasjon. Mandag morgen hver uke innledes med å enten massere,  eller motta massasje fra en medstudent. Den som blir massert har bare på seg underbukse.
Torsdag, 7 oktober, 2010 - 15:03


Kristin Dahle går første semester på fysioterapi utdanningen. Hun opplevde at det var ubehagelig å kle av seg foran klassen første gang. Gruppene består av ca 30 studenter av begge kjønn.

– Når man ser de andre i klassen er det lett å begynne å sammenligne. Andre gang gikk det bedre. Da visste man hva som ventet, sier hun.

Men hun understreker at det å kle av seg ned til undertøyet er en nødvendighet for faget, for den praktiske øvelsen får studentene ved både å være utøver og “pasient”.

Unaturlig situasjon

Høgskolelektor ved Fysioterapiutdanningen Sidsel Byhring opplever ikke at det å måtte kle av seg foran de andre i klassen har ført til uheldig fokus på kropp eller dårligere selvbilde.

– Vi er påpasselige med å gjøre studentene oppmerksomme på at vi vet at det er en unaturlig situasjon å skulle kle av seg i samme rom som medelever av begge kjønn. Derfor oppfordrer vi studentene til å snakke med hverandre og med oss lærerne om det, sier hun.

Lektoren forteller videre at det ikke er noe opplegg for studenter som måtte oppleve situasjonen som ubehagelig. Om studentene sliter med spiseforstyrrelser eller andre problemer rundt egen kropp kan man tilrettelegge til en viss grad gjennom samtale rundt temaet.

Men hun har ikke opplevd at studenter har kommet til henne direkte med slike problemer eller at tiltak er blitt iverksatt i slike situasjoner.

Får velge partner

Undervisningen må, i følge Byhring, foregå etter visse retningslinjer. Konklusjonen er at alle må gjennom læringsprosessen ved å føle på og bli tatt på av andre i løpet av første semester på utdanningen.

Studentene får velge sine egne massasjepartnere de første gangene. Samme metode ble brukt da Byhring selv var student. Det å lære gjennom å gjøre har alltid vært en viktig del av fysioterapiutdanningen så lenge hun kan huske.

– Man må kle av seg for å lære

Studentene synes ikke det er noe problematisk å kle av seg foran medelever. De opplever at fokuset hos de fleste er på det faglige aspektet ved situasjonen.

–Jeg er glad i å kle av meg jeg, sier fysioterapistudent Pål Skrimstad (22).

Klassekameratene Vilde Springaard (22) og Stian Holm (24) samtykker. Det har gått overraskende greit å droppe klærne foran medstudenter.

– Man må kle av seg for å lære. For å bli en god fysioterapeut er det viktig å få et naturlig forhold til alle typer kropper. Vi er oppfordret til å bytte massasjepartner hver uke, og å rullere på hvilket kjønn vi masserer, legger Stian til.

Han synes situasjonen har gjort ham mer bevisst og trygg på egen kropp. Man strekker sine egne grenser noe som gjør en tryggere i samhandling med andre mennesker.

–Det er ikke slik at jeg føler jeg må ta en haug med armhevinger før jeg kan ta av meg klærne, sier Stian.

Men de tre studentene er bevisste på at folk kan ha forskjellige grenser hva kropp angår.