Planlegger ny kulturarena for Høgskolen i Oslo

Prorektor Per Arne Olsen vil lage galleri i Kunstakademiets gamle lokaler.
Onsdag, 27 oktober, 2010 - 14:55


Kulturutvalget og kunstsamlingen ved HiO samarbeider om en idé til ny kulturarena tilknyttet Høgskolen. Prorektor og leder for kulturutvalget Per Arne Olsen ser behovet for blant annet et eget skolegalleri, hvor studenter og lærere kan vise arbeider.

- Det har åpnet seg en mulighet i de gamle lokalene til tidligere Kunstakademiet som ligger ved slottsparken. Bygningen er godt egnet på grunn av beliggenhet, og fordi lokalene tidligere har vært brukt til utstillinger. I hovedsak jobber vi med tanke på et galleri, men det kan også bli aktuelt for studentforeninger og andre studentaktiviteter, sier han.

Per Arne Olsen forteller at Kunstakademiets lokaler eies av Statsbygg og at Høgskolen håper å få til en leieavtale i løpet av vinteren.

- Hvis alt går etter planen, ser vi for oss at oppussingen av lokalene kan starte våren 2011. Oslo trenger et studentaktivitetshus, og dette kan være en god begynnelse, sier han.

HiO mangler et felles galleri

På grunn av uegnede lokaler har det vært vanskelig å etablere et felles galleri på HiO. Inger Anne Utvåg er dekan ved Avdeling for estetiske fag og savner et galleri hvor studenter og lærere kan vise egne arbeider til et større publikum.

Det finnes et galleri på Avdelingen for estetiske fag, som åpnet høsten 2007. Problemet er at det er lite synlig og vanskelig tilgjengelig for andre enn EST-studentene.

- Galleri EST er et lite internt galleri hvor studenter og lærere på avdelingen kan vise egne arbeider. Men publikum begrenses fordi de mangler nøkkelkort til dørene, forklarer Utvåg.

I disse dager holdes det jubileumsutstilling for Avdeling for estetiske fag ved HiO. I mangel på egne lokaler ved Høgskolen holdes utstillingen i Galleri R5 i Akersgata.

- Hadde vi hatt et eget staselig galleri på HiO, hadde det vært naturlig å holde utstillingen der, sier Utvåg.

Ønske fra studentene

I 2008 gikk studenter ved Avdeling for estetiske fag sammen for å lage et eget galleri på HiO. De savnet et større og mer synlig galleri hvor de kunne vise arbeidene sine til et større publikum.

-  Dessverre var dette kun et midlertidig galleri i en periode hvor vi hadde tomme lokaler til rådighet. Men vi ser i ettertid at dette var et vellykket prosjekt som understreker ønsket om en større arena å vise frem arbeider på, sier Per Arne Olsen.

Han forteller også at det ikke bare vil være estetiske fag som vil ha nytte av et felles galleri på høgskolen. Flere av studieretningene arbeider med prosjekter egnet for utstilling, deriblant Avdeling for samfunnsfag og lærerutdanningen.

Studenthovedstaden og et felles samlingssted

Høgskolene og universitetsavdelingene i Oslo ligger ganske spredt, noe som kan gjøre det vanskelig for studentene å ha et felles møtested i byen. Per Arne Olsen forteller at et kultur- og aktivitetshus bør fungere som en felles arena for studenter på tvers av skolene. Dette kan være en god begynnelse, hvor blant annet samskipnadsvirksomhet og studentvelferd kan synliggjøres.

Prosjektet kan sees i sammenheng med studenthovedstaden, som er et samarbeidsprosjekt for å fremme Osloregionen som studiested.

- Oslo kommune er også interessert i å profilere og forbedre studentmiljøet i byen. Vi ser at både Trondheim og Bergen har kommet lenger enn oss på dette området. Et student- og kulturhus vil derfor være en begynnelse på arbeidet med å tydeliggjøre studentaktivitet i Oslo sentrum, sier Olsen.

HiO og HiAk

Ved en eventuell sammenslåing av HiO og HiAk vil det bli desto mer aktuelt med et større galleri. HiAk har en studieretning for produktdesign og savner en arena nærmere sentrum hvor de kan vise studentarbeider.

- Blir det fusjon vil vi samle noen aktuelle studieretninger under et eget fakultet for for estetiske fag, produktdesign og ingeniørfag. Dette vil også føre til et større behov for en felles arena å vise fram ulike prosjekter på, avslutter Per Arne Olsen.