Store verdier i gangene på HiO

HiO eier en kunstsamling som består av flere tusen verk. Fire av de siste verkene skolen mottok har en samlet verdi på nesten tre millioner kroner.
Torsdag, 7 oktober, 2010 - 10:22


- Vi har aldri foretatt noen taksering av verkene HiO eier, men vi snakker om store summer, sier Kirsten Røvig Håberg. Hun er leder for Kunstsamlingens råd og førstelektor ved avdeling for estetiske fag.

HiOs kunstsamling  består av mer enn fem tusen verk. Den er kjent over hele landet og folk kommer langveisfra for å se den.

- Kunsten har mye å si for både studie- og arbeidsmiljøet her på HiO. Den gir inspirasjon og bringer estetikk inn i hverdagen, sier Håberg.

Tenker ikke over kunsten

Studentene ved utviklingsstudiet Fiona Wantz, Maja Mellum, Tine K. Solem og Linn Barstasitter rett foran maleriet Gårdsgränden av Kira Wager. De sier de ikke legger spesielt merke til kunsten som skolen har plassert rundt om i sine bygg.

- Da jeg var på Blindern for to uker siden, synes jeg det var veldig nakent der, sier Maja.

 De mener skolen burde være mer opptatt av å fortelle studentene om samlingen skolen eier.

- Når det brukes så mye penger, er det dumt at vi ikke vet noen ting om kunstnerne eller når kunstverkene er laget. Når man først legger merke til kunstverkene her, er de jo flotte, sier Linn.

Får mange gaver

Mange av kunstverkene på HiO er gaver. Noen har skolen fått fra privatpersoner som kjøper opp kunst fra studenter på skolen. Andre kunstverk får skolen ved å søke til Kunst i offentlige rom, KORO.

KORO er en statlig organisasjon som blant annet bevilger penger til kunst som skal vises på steder som daglig brukes av mange mennesker. Når man skal søke om KORO-midler, kommer noen representanter fra organisasjonen på befaring til det stedet som skal utsmykkes. Etter noen uker kommer de med forslag til kunstverk som kan passe inn.

Kunstnerne har gjerne tilknytning til skolen.

- HiO har enorme ressurser når det kommer til kunstnere. Vi har flere ganger kjøpt verk fra fotojournalister og studenter ved forskjellige estetiske fag, sier Kirsten Røvig Håberg.

- Dette er til stor inspirasjon for alle som går på kunstutdanningen. De ser til daglig kunstverk som gir noe til folkene som går blant dem hver dag.

Uerstattelige

Det brukes mye ressurser på å vedlikeholde kunstverkene på Høgskolen i Oslo. Siden november sist høst har to kunstverk gått i stykker. Det ene ble ødelagt av brøytebilen i vinter, det andre av en uforsiktig student. Reparasjon av disse koster mange tusen kroner.

Likevel tror Kirsten Røvig Håberg kunstverkene betyr mer for studentene enn de er klar over.

- Min erfaring er at kunstverkene har veldig mye å si for hverdagen til studenten. De merker det når verkene forsvinner. For eksempel tok vi ned den store, sorte veven i P48 for noen år siden. Den skulle til rens. Jeg fikk raskt mange telefoner fra studenter og ansatte på læringssenteret som trodde den var stjålet.

Håberg er veldig fornøyd med skolens satsning på utsmykning. Men hun er lei av at det så ofte snakkes om pengeverdien til kunstsamlingen.

- Det er synd at det prates så mye om økonomisk verdi. Kunstverkene vi har på Høgskolen i Oslo er enestående og uerstattelige. Affeksjonsverdien er mye større enn verkenes faktiske verdi.