Utvekslingsproblemer

De som ønsker å dra på utveksling i sjette semester, kan ikke velge fag som ligger utenfor journalistikkutdanningen. Dette provoserer noen av studentene.
Fredag, 1 oktober, 2010 - 10:51


Etter at journalistutdanningen la om, har premissene for utveksling i tredje studieår blitt endret. Tidligere har man hatt muligheten til å velge fritt i fagkombinasjoner på utvekslingsstedet. Nå kan man bare få godkjent fag som er underlagt en journalistutdanning.

Under et infomøte fortalte Bjørg Halvorsen, koordinator for utveksling ved JBI, at det ikke lenger er mulig å studere språk på utveksling under den nye bachelorordningen. For å få støtte fra lånekassen til delstudier i utlandet, må studiet være godkjent av høgskolen. Dette gjør det problematisk for de som ønsker det å studere noe annet enn journalistikk i utvekslingsåret.

Manglende fleksibilitet

- Å ta andre fag enn journalistrelaterte, har vært en mulighet tidligere, men vil ikke bli godkjent som på utveksling i dag, sier Bjørg Halvorsen. Hun mener at det fortsatt er mange muligheter for ulike fagvalg.

- Det er stor frihet for hva man kan velge innenfor journalistfagene ved de ulike universitetene. Jeg ser det ikke som noe problem at man ikke lenger har frihet til å velge andre fag, slik som språk, fortsetter hun.

En av studentene som er frustrert over restriksjonenene er Ida Søraunet Wangberg. Hun går første året på journalistikk, og ønsker et opphold i utlandet i femte semester. For at dette skal være mulig, er hun avhengig av støtte fra lånekassen. Ønsket er å dra til Damaskus for å studere arabisk, men det er ikke mulig å få dette godkjent som en del av bachelor i journalistikk, ifølge Halvorsen.

- Jeg har studert mye før, og har derfor ikke så mange år igjen med støtte fra lånekassen. Det er ikke mulig for meg å begynne på en ny grad etter at jeg er ferdig på journalistutdanningen. Derfor har jeg lyst til å bruke siste året på å dra til Midtøsten for å lære arabisk. Jeg har reist i regionen før, og oppdaget at det var mange der som det var vanskelig å få kontakt med siden jeg ikke snakket språket. Skal man kun snakke med de som kan engelsk, får man fort en snever versjon av virkeligheten. Jeg har mye utdannelse fra før, så i stedet for tre år på journalistikk har jeg lyst til å dra til Midtøsten og lære arabisk. Jeg har reist i Midtøsten før, og oppdaget at det var lettere å få kontakt med mennesker om man behersker språket. Man blir ellers avhengig av tolk, og det blir vanskeligere å formidle virkeligheten.

Flerkulturell forståelse

Wangberg mener også at det å reise til Midtøsten vil gi henne et fortrinn som journalist.

- Jeg mener man blir møtt med mer troverdighet og respekt om man behersker intervjuobjektets språk. Det viser at man har gjort en innsats for å møte dem på deres premisser. Jeg ønsker å skildre deres historie på mest mulig autentisk vis. Jeg har tidligere vært i Latin-Amerika, og snakker spansk. Dette ga meg muligheten til å kommunisere med folk på egenhånd, og skape meg et annet inntrykk av de stedene og menneskene jeg møtte, sier Wangberg.

Tverrfaglig bakgrunn som journalist, blir også fremhevet som et fortrinn av Roy Krøvel. Han er førsteamanuensis ved journalistikkutdanningen, og snakker om fordelene ved å ha kompetanse innen mer enn ett felt i journalistyrket.

-  Det er en klar fordel at journalister har utdannelse i mer enn ett felt. Det er et paradoks at journalister, altså de som skal intervjue og skrive saker, har mindre utdanning og kunnskap enn intervjuobjektene, sier Krøvel. 

- Allikevel er det også en verdi i at man ved journaliststudiet lærer seg å samle informasjon på en annen måte enn andre. Ved mange utdanninger går man smalere og smalere inn i ett fagfelt. Det er et poeng at det finnes ett fagfelt der studentene har en bredere innfallsvinkel til stoffet de formidler, forsetter han.

Utveksling i praksis

Halvorsen påpeker likevel at det er flere fordeler med den nye ordningen.

- Tidligere var det mange som ikke fullførte utdanningen, og som valgte egne ordninger tredje året med utenlandsopphold. Den treårige utdannelsen gir studentene mulighet til å fordype seg i journalistfaget i større grad enn tidligere. Utveksling gir fortsatt studentene mulighet til å oppleve en annen kultur, og fleksibiliteten er fortsatt stor innenfor de rammene som vi gir, avslutter hun.

I følge lånekassens hjemmesider, er det et krav at delutdanning i utlandet godkjennes av lærerstedet som en del av utdanningen du er igang med i Norge. Dersom studentene som ønsker å studere noe annet enn journalistikk på utveksling ikke får det godkjent, vil dette by på problemer ved at man ikke får støtte fra lånekassen.