To av ti fullfører ikke bachelorgraden til fastsatt tid

For studentene ved HiOA er skoleåret godt i gang. For noen er det over. Silje Karikoski (23) er en av dem som allerede har sagt farvel til HiOA.
Tirsdag, 4 oktober, 2011 - 09:54


To av ti studenter ved HiOA Pilestredet fullfører ikke bachelorgraden til fastsatt tid, viser Kunnskapsdepartementets tilstandsrapport for høyere utdanning. Noen hopper helt av, mens andre hopper videre til andre studier. Silje Karikoski tilhører sistnevnte gruppe. Hun tok fatt på journalistikk ved HiOA i høst, men etter kun to og en halv uke vendte hun tilbake til Blindern og Universitetet i Oslo, hvor hun i vår fullførte en bachelor i kultur og kommunikasjon.

– Jeg kom inn på journalistikk og ville se om det var noe for meg, sier Silje Karikoski.

– For mange valg

23-åringen som selv opplevde valgets kvaler i høst, tror årsaken til at to av ti ikke fullfører bachelorgraden til fastsatt tid, er alle valgene studentene står overfor.

– Fordi det er så mange valg er det vanskelig å vite hva man vil. Kanskje vil man jobbe, kanskje vil man ta opp fag, kanskje vil man reise. Muligens er vi for priviligerte?

Hopper til Høgskolen

Ifølge Universitas hopper de fleste som bytter studieretning fra universitet til høyskole og profesjonsstudier. Karikoski tror dette skyldes at overgangen fra videregående til universitet er for brå for enkelte.

– Kanskje noen synes fagene på Universitetet blir for abstrakte, og søker seg til Høgskolen for noe mer håndfast. Her får man en tittel – man blir sykepleier, man blir lærer.

Mot strømmen

Karikoski har gått motsatt vei - hun trives best ved Universitetet.

– Jeg synes Høgskolen hadde litt videregående-preg. Dagen er ofte lagt opp for deg fra ni til tre, og mange liker nok tryggheten ved det. Men på Universitetet er man mer overlatt til seg selv. Leser man best på ettermiddagen eller kvelden, kan man gjøre det. Jeg trives best med å disponere min egen dag, konkluderer Karikoski, som nå tar enkeltfag ved UiO.