Flere studenter drar utenlands

Ferske tall viser en økning i antall studenter fra høgskolen som tar ett eller flere semester i utlandet. Mediestudentene er blant de som reiser oftest ut.
Tirsdag, 4 oktober, 2011 - 10:38


Skoleåret 2010-2011 valgte 336 studenter fra den tidligere Høgskolen i Oslo å ta deler av studiene sine utenfor Norges grenser, viser tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD). Dette er en økning på 22 prosent fra året før, da tallet var 274. HIOA konstaterer at visse studier utpeker seg.

Medielinjene går frem

Bjørg Halvorsen er internasjonal koordinator ved fakultetet for samfunnsfag ved HiOA, og bekrefter at skolen opplever en økende andel studenter som vil studere i et annet land. Halvorsen trekker frem journalistikk og medier og kommunikasjon som de to fagene på fakultetet med  størst økning i antall utenlandsstudenter.

– Vi ser at flere og flere velger å ta femte semester i utlandet når man går disse to medielinjene. Enkelte reiser også i sitt sjette semester. Prinsippet går ut på at de studerer ved en institusjon som Høgskolen samarbeider med, forklarer hun.

På spørsmål om hvorfor de opplever en stadig økning, tror Halvorsen det er snakk om en typisk følgeeffekt.

– Tidligere var det veldig få som kom på informasjonsmøtene våre. Derfor ble ikke studentene godt nok informert om mulighetene. Nå derimot ser vi at interessen vokser.

Danmark høyt opp på tabellene

Thea Nordéen Dahl (20) studerer ved HiOA, og holder på med en bachelorgrad i journalistikk. Hun er i sitt første skoleår, og har planen klar for hva hun skal det siste bacheloråret.

– Jeg vil studere i Danmark, og håper det blir mulig å gå på Roskilde Universitetet i København. Jeg syns den byen er utrolig spennende, så det ville vært fantastisk.

Kjæresten til Dahl er dansk, men det er ikke bare gjennom han at hun føler seg knyttet til byen. For henne handler det om å være selvstendig, og bo i en ny by hvor hun må klare seg på egenhånd.

– Jeg vil reise masse, og oppleve nye ting og møte nye mennesker. I København er det mye liv og det ville vært en vinn-vinn-situasjon å ta deler av graden min der. Man kan sykle overalt, noe jeg syns er supert. Og ikke minst er det billigere der enn i Norge.

Tjueåringen er ikke alene om å ønske seg til Danmark for å studere. Nabolandet i sør er en populær destinasjon for nordmenn som ønsker å studere. Ifølge Karrieremagasinet.no og tall fra Lånekassen, utgjorde norske studenter i København i 2009 et antall på 2155. De viser også at danske skoler troner høyt på listen over hvilke institusjoner norske studenter velger å gå på.