Høgskolen TV-overvåkes døgnet rundt

Gjennom 64 kameraer overvåkes samtlige uteareal ved HiOA Pilestredet. Det har ikke Høgskolen tatt ansvar for å opplyse studenter og ansatte om.
Tirsdag, 4 oktober, 2011 - 15:14


– Det aller viktigste er å varsle publikum om at det finnes kameraer. Ingen som går inn på et videoovervåket område skal være i tvil, sier informasjonsdirektør Over Skåra i Datatilsynet.

Rett til å overvåke

Skåra forklarer at bygningseier selv må vurdere om det er riktig å ta i bruk TV-kameraer. Samtidig mener han det er viktig at publikum etterlyser en saklig begrunnelse.

– Blant grunn- og videregående skoler i Norge finnes det kun ett tilfelle hvor Datatilsynet har akseptert TV-overvåkning i skolegården, forteller Skåra videre.

– Det er helt naturlig at studenter og ansatte stiller spørsmål ved hvem det er som overvåkes, og ikke minst hvorfor. Selv om det er KLP som er ansvarlig for opptakene er dette noe også Høgskolens ledelse bør være bevisste på, sier han.

HiOA informerer ikke studentene

– Kameraovervåkningen skjer ikke i Høgskolens regi. Det er KLP Eiendom som er ansvarlige for opptakene, sier Jan Petter Flekstad i driftstjenesten ved HiOA.

– Er TV-overvåkningen noe Høgskolen vurderer å opplyse om på egne nettsider?

– Det kan godt være at det burde vært lagt inn noe tekst. Men da bør du gjerne snakke med noen andre, sier Flekstad.

Journalen blir henvist til en rekke HiOA-ansatte, men ingen virker å ha noen videre formening om problemstillingen rundt videoovervåkningen. Dermed er det kun ved inngangspartiene til høgskoleområdet man vil finne varselskilt fra KLP.

KLP Eiendom sine varsler om TV-overvåkning, her markert med røde sirkler. Foto: Ida Falch-Olsen.

Forebyggende formål

Som eier av bygningene hvor HiOA Pilestredet holder til har KLP Eiendom rett til å drive videoovervåkning av utearealene mellom kompleksene. Fra vaktsentralen følger vektere med på det kameraene fanger opp.

– Formålet er å beskytte bygningsmassene, forklarer driftsjef for KLP Pilestredet, Knut Arne Butteberg.

– Vi ønsker ikke å holde noen under oppsyn, det er ikke studentene som sådan vi opptatt av. Ideen er at vi skal kunne avverge innbrudd eller hærverk, samtidig som vekterne vil kunne gripe inn hvis noe skulle skje.

Butteberg vedgår imidlertid at det til daglig er studenter og ansatte som primært fanges opp av kameraene.

Kan ha krav på innsyn

– Studenten kan etter personopplysningsloven også ha innsynsrett i opptakene, forklarer Skåra fra Datatilsynet.

– Det kan for eksempel være hvis man var til stede i en situasjon man vet ble fanget opp av kameraene.

Skåra påpeker at ingen opptak skal lagres lengre enn en uke, med mindre en ulykke eller en kriminell handling finner sted. 

Butteberg fra KLP forsikrer at alt de tar opp på video spilles over etter syv dager, i henhold til loven. Dette bekreftes også av Pål Hol, vekter ved vaktsentralen i HiOA Pilestredet. I likhet med Butteberg presiserer han at de ikke holder studentene under oppsyn.

– Det er først og fremst bygningene vi bryr oss om, sier Hol.