Trange kår i Pilestredet

HiOA Pilestredet har i overkant av 9 m² disponibelt per student. Dette er halvparten av snittarealet ved UiO, og mindre enn hva Kunnskapsdepartementet har satt som anbefalt areal per student.
Tirsdag, 4 oktober, 2011 - 15:01


– Dette er altfor lite plass for en høgskole som har praktiske utdanninger og retninger som krever spesialrom, sier Åsulv Frøysnes, tidligere høgskoledirektør ved HiO.

Han forteller om en lang og tidkrevende prosess for å øke Høgskolens areal. Den tidligere høgskoledirektøren mener mer plass vil bedre hverdagen for både lærere og studenter.

Trangt i sentrum

– Kunnskapsdepartementet anbefaler 10 m² i gjennomsnitt per student. Det varierer imidlertid hvor arealkrevende de forskjellige utdanningene er, sier Arne Hovden, underdirektør i Kunnskapsdepartementet.

Ifølge DHBs statistikk over høyere utdanning har Universitetet i Oslo over dobbelt så stort areal per student.

På UiO har hver student i gjennomsnitt over 21 m² til disposisjon.

I følge lederen av Studentparlamentet, Liv-Kristin Rød Korssjøen, er det 46 studenter per leseplass ved HiOA. Foto: Siri Vikøren (Arkivfoto)

– Vi har lenge jobbet for å forbedre situasjonen ved HiOA Pilestredet. Dette er et problem som både studenter og ledelsen er bevisste på, men som vanskelig lar seg løse når det er trangt om plassen i sentrum, sier Liv-Kristin Rød Korssjøen, leder av Studentparlamentet.

Riksrevisjonen i Pilestredet

Høgskolen i Oslo og Akershus studiested Pilestredet leier primært sine lokaler av KLP Eiendom, i motsetning til UiO som eier og administrerer sine bygg i byen gjennom Statsbygg.

Et av byggene på campus Pilestredet er leid ut til Riksrevisjonen. Ifølge Frøysnes skal Riksrevisjonen ha gitt signaler om at de vurderer å flytte. Men Kunnskapsdepartementet har ingen konkrete planer om å overta disse lokalene for å bedre plassmangelen.

– Det er fra Kunnskapsdepartementets side ikke fastlagt noen detaljer for overtakelse av bygget hvor Riksrevisjonen holder til, sier Hovden.

– Overtagelse av Riksrevisjonens lokaler vil innebære en betraktelig økning i utgifter til husleie for Høgskolen. Foreløpig er det ikke gitt rom i budsjettet til overtagelse, sier Frøysnes.

Han påpeker at behovet for å utdanne flere lærere og sykepleiere bare vil øke, og dermed vil dette bygget bli vurdert.

– Statsbudsjettet som offentliggjøres snart gjør det klart hvorvidt vi får finansiering til denne typen prosjekter, sier Frøysnes.

Utvidet skoledag

– Vi har lenge hatt det trangt her på Høgskolen, men samtidig finnes det en rekke tiltak som kunne vært iverksatt for å gi bedre plass. Vi er hele tiden på leting etter nye arealer å leie. Jeg har også foreslått å utvide skoledagen utover ettermiddagen, sier Frøysnes til Journalen.

– Det er mye ledig plass i Pilestredet etter halv tre på ettermiddagen. Å ta i bruk denne tiden kunne vært en løsning på plassmangelen.

Dette forslaget har imidlertid møtt motstand.

– Både lærere og studenter vil ha en regulert arbeidstid, sier Frøysnes.

Rød Korssjøen mener det kan bli problematisk å gjennomføre dette tiltaket.

– Jeg tror det vil bli vanskelig å få studentene til å sitte utover ettermiddagen, sier hun.

Nytt bygg i 2012

HiOA er i ferd med å utvide sine lokaler i Pilestredet med et nytt bygg for sykepleierstudentene. Dette skal etter planen stå klart i 2012 og er bygget i regi av staten.

I følge Frøysnes vil dette utvide Høgskolens arealer med ca 10 000 m² og dermed bedre situasjonen.

 

Les også: Den trangeste høgskolen i landet