Pass på PC-en din

Tyverier fra lesesal forekommer stadig oftere. Forsikringsselskapene oppfordrer studenter til å ta forholdsregler.
Mandag, 28 november, 2011 - 15:44


I høst har det vært flere tyverier ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det sier Jan Petter Flekstad, sikkerhetsansvarlig ved Høgskolen.

- Vi har rettet vektertjenesten inn mot tyverier, forteller Flekstad. Uten konkrete tall på rapporterte tilfeller, slår han likevel fast at det dreier seg om en økning fra vårsemesteret.

Flere lesesaltyverier

Emma Elisabeth Vennesland, informasjonsdirektør i If forsikring, kan bekrefte at problematikken er kjent.

- Ingenting er lenger uvanlig når det kommer til tyverisituasjoner. De forekommer over alt, og studenter er en spesielt utsatt gruppe, ofte i besittelse av dyrt utstyr, sier hun.

 If kan tilby forsikringspakker som er skreddersydd for studenter. Blir PC-en stjålet, gir forsikringen en dekning på opptil 15000 kroner, men forutsetningen er at den var innelåst eller bevoktet. Vennesland vil oppfordre studenter til å være på vakt, og ta flest mulige forholdsregler.

- Høgskolen bør vurdere låsvaiere på leseplassene, oppfordrer hun.

Mangler forsikring

Flere studenter mangler forsikring. Grunnene kan blant annet være økonomiske. En dyr forsikring kan være en utfordring for mangt et studentbudsjett, og føre til at flere dropper forsikringen.

- Mange studenter tenker at dette skjer ikke meg, sier Christian Cappelen, rådgiver ved Norsk studentorganisasjons (NSO) forsikringskontor. - En del er nok ikke bevisste på at de mangler forsikring, og noen tror kanskje de er forsikret gjennom foreldrene, fortsetter han.

Være på vakt

De stadig flere tilfellene av kriminalitet har ført til skjerpede vakttiltak ved HiOA.

- Vi har rettet vektertjenesten inn mot tyverier. Vekterne ser etter PC-er som ligger ubevoktet. De er oppmerksomme på personer som ser ut som de ikke hører til ved skolen, og sjekker låste og ulåste dører, forteller Flekstad. I tillegg henger plakater som Høgskolen har fått fra politiet, og klistremerker med nødnummer, rundt omkring.

- Det kan være en enkel sak å ta med seg en PC fra et åpent studieareal om ingen følger med, sier Flekstad.

Uaktsomhet straffer seg, forsikring eller ei. Forsikringene dekker ikke tilfeller hvor studentene har vært uoppmerksomme.

- Ta med PC-en når du går på toalettet, avslutter Vennesland.