Falske hjemmehjelpere lurer eldre

Utgir seg for å være hjemmehjelp, slippes inn, rundstjeler.
Tirsdag, 20 mars, 2012 - 15:29


Einar Furuseth (85) har selv fått kjenne på kroppen hvordan det er å bli lurt. For fire år siden ringte det på døren hans akkurat på det tidspunktet han pleide å få besøk fra hjemmetjenesten.

– Jeg slapp dem inn og begynte å kle av meg, for jeg skulle bli dusjet den dagen. Det kom tre personer inn, og to av dem ble med meg inn på badet. Den siste ble igjen i stuen og stjal smykker fra min kone som var verdt 30 000 kroner, forteller han.

85-åringen føler med dem som nå har blitt lurt.

– Jeg synes det er råttent å utnytte oss gamle på den måten. Vi er handikappet og kan ikke kaste ut folk selv, sier han.

– Kan være organisert

Flere bydeler i Oslo, deriblant Nordstrand og Frogner, har opplevd falske hjemmehjelpere. Ved å fortelle at de kommer fra hjemmetjenesten, forsøker de å trenge seg inn til eldre mennesker. Penger er blitt stjålet, og på fredag ble det rapportert om to nye tilfeller i Ullern bydel.

Enhetsleder for hjemmetjenester i Ullern, Asbjørn Hægeland, ser svært alvorlig på tilfellene.

– De utnytter tilliten til hjemmesykepleien, og det setter vårt omdømme på spill, sier han.

Enhetslederen tror det kan være snakk om en ny trend.

– Vi har opplevd det i tre bydeler på begge sider av byen, og det kan være grunn til å tro at dette er organisert, sier han.

Enhetsleder, Asbjørn Hægeland, håper brukerne som opplever falske hjemmehjelpere går til politianmeldelse. Foto: Fillip-André Baarøy

– Viktig med ID-kort

Oslo kommune har de siste dagene kommet med mange advarsler mot de falske hjemmehjelperne, og oppfordrer alle av sine ansatte til å vise ID-kort uoppfordret når de kommer på besøk. Furuseth støtter dette.

– Jeg synes det bør være en plikt å vise fram ID-kort med bilde, selv om ikke vi spør etter det. Selv om man er i tvil, er det ikke alltid man tør å spørre, sier han.

Gjennom en liten sprike i vinduet lurer et skarpt sollys seg inn i stuen, og treffer Furuseth midt i ansiktet. Helt siden Furuseth fikk hjerneinfarkt i 2002, har han vært avhengig av daglige besøk fra hjemmetjenesten, og dagens besøksperson, Carlito Matteo, kjenner Furuseth godt.

– Jeg vet hva Carlito står for, så han slipper jeg alltid inn med en gang.

– Du må være grei å trekke for gardinene, ellers smelter jeg som en pakke margarin, sier han til Matteo.

Utsendingen fra kommunens hjemmetjeneste ordner fort opp og trekker gardinene litt til høyre.

Etter et besøk på toalettet, er Furuseth tilbake i den røde lenestolen. Han tar Matteo i hånden og takker for besøket.

– Vi sees i ettermiddag!

Hjemmehjelper, Carlito Mateo, opplever større skepsis fra brukerne etter hendelsene på fredag. Foto: Fillip-André Baarøy