Slår et slag for sør

Det er fortsatt trangt om plassen på dagens kommersielle filmmarked.
Mandag, 7 oktober, 2013 - 14:59


Startskuddet for filmfestivalen Film fra Sør går på torsdag, og varer til 20. oktober. Elisabeth Eide professor ved fakultetet for samfunnsfag på Høyskolen i Oslo og Akershus (HIOA), har mye positivt  å si om tiltaket.

– Det er et godt tiltak fordi det generelle kinomarkedet er gjennomkommersialisert. Film fra Sør løfter frem filmer som ellers ikke ville bli vist, sier hun.

Undergraver stereotypier

På spørsmål om Film fra Sør er med på å bygge oppunder stereotypier rundt nord/sør problematikken, sier Eide at disse filmene må settes i en kontekst, der filmer fra den ikke-vestlige verden er lite representert på norske kinoer.

– Jeg tror heller mange filmer er med på å undergrave stereotypier fordi de blir en motvekt til for eksempel Hollywood sine krigsfilmer. Filmene som vises på denne festivalen blir vanligvis fortrengt av Hollywood og det norske filmmarkedet.

Prosjektleder Per Eirik Gilsvik forteller at de prøver å skape et mer nyansert bilde av sør for å vise filmer som ellers ikke ville blitt vist til vanlig på kino.

– Det er et stort sjangerspenn og vi ønsker å åpne opp for kvalitetsfilmer fra sør, opplyser Gilsvik.

Lite mangfold

Kun 4-5 % av de 90 filmene som vises blir senere satt opp på kino. Det blir dermed et tett program gjennom de ti dagene festivalen varer.

- Man må nesten ha fri for å få med seg alle filmene. Jeg får gjerne med meg tre-fire filmer. Det hadde vært bedre om slike filmer hadde blitt vist mer til vanlig på kino året rundt, mener Eide.

Det er også et ønske fra festivalens side.

- Vi ønsker absolutt at filmene skal bli vist oftere på kino. Det er det vi jobber for, vi kjemper for en sterkere plass for filmer fra sør, sier Gilsvik.