Lager kunst av kropp

Mange dukket opp på årets første utstilling forrige torsdag, laget av førsteklasse ved kunst og formidling på HiOA.
Torsdag, 22 januar, 2015 - 15:13


Torsdag 22.01 åpnet utstillingen “Unfolding the body” på Høgskolen i Oslo og Akershus. Det er førsteklassingene på kunst og formidling som siden etter nyttår, har brukt tid og energi på å sette sammen utstillingen.

Når det kun er en liten time igjen til dørene åpnes, er det fortsatt mye som gjenstår før utstillingen kan starte. Flittige studenter arbeider hardt med å henge opp og plassere verkene. Ved døren står to blide jenter og setter opp plastglass til velkomstdrinken.

Mer enn bare kunst

Kamilla Freyr er høgskolelektor og er lærer i kuraterings- og formidlingsdelen av prosjektet. Hun forteller at kuratering handler om hvordan man setter opp en utstilling og dens utforming. Det handler om en bevisst plassering og en sammenhengende inndeling.

Studentene har brukt to dager på å rigge og har holdt på med prosjektet siden de kom tilbake fra juleferie, og utstilingen varer frem til den 29. januar. Freyr forteller at den er åpen for alle.

Fra fotografi til abstrakt kunst

Studieløpet på kunst og formidling legger stor vekt på ideeutvikling, eksperimentering, refleksjon og gjennomføring av ideer. Elevene står relativit fritt til sin egen tolkning og utførelse av oppgaven. Derfor inneholder utstillingen alt fra malerier, til fotografier og mer abstrakt kunst.

De tre studentene Julie Kirkeng (21), Haakon Haraldsen Roen (21) og Eira Dyve (25) er noen av de som ikke bare har laget kunstverk til utstillingen, men som og har jobbet aktivt med utformingen og KuratorgruppaHaakon Roen, Julie Kirkeng og Eira Dyve har hatt ansvaret for utformingen av utstillingen. Foto: Maja Walberg Klev. presentasjonen av verkene.

– Vi fikk en oppgave å være en gruppe som har ansvar for utformingen av utstillingen og gi den et utrykk. Når det kommer til plasseringen av kunstverkene har vi prøvd å sette sammen de som hører til hverandre, forteller Haakon.

– Ikke hvis det blir som forrige gang, forteller de.

Kom det ikke så mange da?

Nei sier de og ler videre. Julie forteller at man må ha i tankene at det faktisk er et skolegalleri og en oppgave de har fått utdelt.

– Dette bærer det jo preg av når det gjelder hvor mange som kommer. Vi håper jo at det kommer litt flere venner og familie denne gangen. Kanskje det og kommer noen fra skolen, forteller de.

Overrasket over oppmøte

Når dørene åpner seg viser det seg imidlertid at studentene har ledd for tidlig. Det er nemlig en nokså stor folkemengde som har kavet seg gjennom Oslos snøfylte gater for å få med seg utstillingen.

Lyden av stemmer som snakker og føtter som tramper fyller det lille lokalet. Eira står for åpningstalen, og hun klarer ikke skjule overraskelsen over folkemengden som har troppet opp for å studere de unge kunstnerspirenes verk.

Lokalet består av to hvite rom som er med på å fremheve kunstverkene, og selv om kunstnerne beveger seg litt rundt blant de besøkende er de aldri så langt i fra sitt eget verk.

Publikummet er i alle aldre, og alle nipper til velkomstdrinken med det røde jordbæret oppi mens de beveger seg fra kunstverk til kunstverk.

Stort oppmøtePer Daniel Thorsrud er en av mange som dukket opp på åpningen av utstillingen. Foto: Maja Walberg Klev. Belyser et vikig tema

Per Daniel Thorsrud (20) var en av de som troppet opp på åpningen og han var imponert over studentene. Han sier likevel at han ikke kan så mye om kunst, og at det dermed er noen verk som er vanskligere  å  forstå enn andre. Han mener og at temaet de har valgt er viktig.

– Jeg syns det er fint at de setter lys på et tema som handler om kropp, og kanskje også da opplyser litt om for eksempel kroppspress, sier Thorsrud.

De nakne veggene ved siden av kunstverkene inneholder ingen informasjon om de forskjellige verkene. Dersom publikum vil ha ekstra informasjon om kunsten er de nødt til å belage seg på å gå et par ekstra skritt tilbake til inngangen og lese lappene som henger på tavlen. Per Daniel synes ikke dette er videre problematisk.

– Det gir meg en mulighet til å lage min egen mening om kunsten før jeg leser den egentlige hensikten bak det, og det syns jeg egentlig er litt greit, forteller Thorsrud.

 

 

Kunstnerene Simon Nergård Scheie. Mari Melkvik og Haakon Haraldsen Roen forteller inspirasjonen bak kunstverkene sine.