Lånekassen kontrollerer 50 000 studenter

Studentene slipper ikke lenger unna med svindel. Statens lånekasse for utdanning informerte mandag om at de setter igang store kontroller av låntakere som bor så nærme foreldrene sine at de kunne bodd hjemme.
Onsdag, 21 januar, 2015 - 07:39


Mellom de snøkledde bygningene på Høgskolen i Oslo og Akershus haster noen elever inn til forelesning, mens andre nyter en lengre lunsj. De kalde gangene i P52 er alltid fulle av liv.

Var ikke klar over antallet

Grunnskolelærerstudentene Karoline Dahl, Amanda Carlson, Carina Berg og Mari Michelsen sitter utenfor kantinen og spiser knekkebrød fra matboksen før forelesningen begynner.

  – Tenk på hva de pengene egentlig kunne gått til? Vi som ikke snylter kunne for eksempel fått elleve måneder med støtte, i stedet  for bare ti, sier Carlson smilende. Studentene var ikke klar over at antallet av studenter Lånekassen mistenker for svindel var så høyt. Lunsj i kantinaGrunnskolestudentene Amanda Carlson, Carina Berg og Mari Michelsen tror det er fristende for mange å oppgi feil bosted i søknaden til lånekassen

 

50 000 studenter informerte i 2014 at de var borteboere, og Lånekassen ønsker nå dokumentasjon på at studentene ikke fortsatt bor hjemme. Marianne Andressen, administrerende direktør i Lånekassen sier på organisasjonens nettside at tidligere stikkprøver viser at det er noen studenter som angivelig jukser i søknaden, og oppgir en annen adresse enn den de bor på.

Vil få konsekvenser

lanekassen logoLånekassen gjennomførte en mindre kontroll i studieåret 2011 og 2012. Av de 1000 som ble bedt om å dokumentere at de bodde borte, viste det seg at 45 hadde gitt feil opplysningerDersom studentene oppgir feil informasjon og blir tatt i kontrollen, vil dette få konsekvenser. Studentne vil da miste retten til omgjøring av lån, videre støtte, betalingsutsettelse og rentefritak, i like mange semestre som svindelen har foregått. De mest alvorlige tilfellene vil bli anmeldt til politiet for dokumentforfalskning, opplyser Andressen på Lånekassens hjemmeside.                                              

 

Tenker ikke så mye over studielånet

 

Tilbake på Høgskolen er lunsjtiden snart over. Kantinen tømmes sakte, men sikkert og de tre ansatte fra Regnskogfondets stand får muligheten til å sette seg ned litt. De fire fremtidige grunnskolelærerne må snart tilbake til forelesning.

Kantina ved hioaStudentene Karoline Dahl, Amanda Carlson og Carina Berg stiller spørsmål ved Lånekassens tiltak og lurer på hvorfor ikke flere blir undersøkt

– Jeg skjønner ikke hvorfor de bare sjekker 50 000? Hvorfor sjekker de ikke bare alle når de først er i gang? Spør Berg.

 

Amanda Carlson innrømmer at hun ikke tenker så mye over studielånet sitt enda, så hvorvidt svindlerne blir tatt eller ei, tar hun ikke helt stilling til.

– Jeg vet ikke om jeg hadde lagt så mye merke til om jeg fikk 10 000 mindre, sier hun og trekker på skuldrene.

 

Journalen snakket med studenter om deres meninger rundt Lånekassens tiltak. Se video:

 

Studenter om tiltak fra lånekassen

Opptatt av rammene

Tord Øverland, leder i Studentparlamentet ved HiOA mener det er viktig at studentene følger regler, og holder seg innenfor rammene som er gitt. Også de fra Lånekassen. Han forstår godt at Lånekassen selv ønsker å gjøre en sjekk, for  bedre å kunne kontrollere pengene de forvalter. Øverland skjønner godt at de sjekker gitte opplysninger.

Han tror dog ikke summen er så stor.

– Tror ikke det er så mye penger som de antar, sier han. Dersom det skulle være tilfelle, håper Øverland pengene går til å bedre studentenes velferd.