Nynazistisk løpeseddel funnet på HIOA

"Muslimjævler reis hjem!" var en av oppfordringene på løpeseddelen norsk-irakiske "Thee-Yezen" Al Obaide fant på bønnerommet på Høgskolen i Oslo og Akershus.
Tirsdag, 20 januar, 2015 - 11:44


“Thee-Yezen” Al Obaide fant mandag ettermiddag en nynazistisk løpeseddel i bønnerommet i Pilestedet 48. Løpeseddelen inneholdt støtende og rasistiske utsagn og kom med trusler mot både jøder og muslimer. Al Obaide ønsker ikke å bruke sitt ekte navn i kontakt med mediene av hensyn til familien sin.

Bønnerommet i P48 blir brukt til bønn og meditasjon av flere studenter på skolen. Al Obaide har ansvaret for bønnerommet, han er innom hver dag og sjekker at det er ryddig og fint der. Vi tar av oss skoene før vi går inn i rommet hvor gulvet er dekket av fargerike bønnetepper.

–  Det er flest jenter som tar i bruk nettopp dette rommet, sier Al Obaide.

Han omtaler dem som søstre. Rommet er lite, en gardin deler det i to dersom man skulle ønske mer privatliv. Al Obaide setter seg på kne og viser oss hvordan han ber. Det var da han var ferdig med sin egen bønn mandag ettermiddag at øynene festet seg ved en ny plakat på den lille oppslagstavlen han har ansvar for.

–  Jeg gikk bort til oppslagstavlen, leste lappen og tenkte bare herregud, sier Al Obaide.The-Yezen Al ObaideThe-Yezen Al Obaide ble sjokkert da han fant det som viste seg å være en nynazistisk løpeseddel på bønnerommet på HIOA. Foto: Ingvild Alette Jensen

Usikkert hvem som står bak

Det er logoen til den svenske nazigruppen Nordfront som står på plakaten. Pär Öberg, som er pressetalsmann for gruppen, tar avstand fra løpeseddelen og sier til Dagbladet at det kan være utført på lokalt initiativ.

Leder for den norske Nordfront-bevegelsen, Håkon Forwald, forteller til Dagbladet at heller ikke han har kjennskap til løpeseddelen, og at det ser ut som noen småunger står bak.

Glad det var han som fant plakaten

En mannlig student er ferdig med å be og forlater rommet. Al Obaide forteller om hendelsen og er tydelig engasjert. Han er glad for at det var han som fant løpeseddelen slik at han fikk fjernet den fort. Han ser alvorlig på truslene, samtidig som han ikke visste hvordan han skulle tolke den til å begynne med. Det dårlige språket gjorde at Al Obaide først tenkte det måtte være en spøk. Han spør oss hvordan man uttaler “Je suis”.

– Jeg sto her og sa “je suis akepekatt”, sier han lattermildt.

På facebookgruppen for muslimer på HIOA utrykkes det bekymring, og Al Obaide forteller at bekymringene ofte knyttes til terroren som har foregått i Paris.

–  Mange gir uttrykk for at de er redde etter Paris-terroren. Vi opplever drittslenging jevnlig. Men en så grov beskjed, rettet mot både muslimer og jøder, er nytt, sier Al Obaide til Osloby.

Høgskoledirektør, Ann Elisabeth Wedø, forteller til studentavisen Khrono at løpeseddelen skal overleveres til politiet. Det ble også funnet en tilsvarende løpeseddel på bønnerommet i bygg P35. Også den skal overleveres til politiet, forteller Wedø.

Se intervju med “Thee-Yezen” Al Obaide, studenpresten ved HiOA og to studenter under: