58 prosent stryk på sykepleieeksamen

Sykepleiestudentene er oppgitte etter at over halvparten ikke stod på eksamen til jul.
Onsdag, 25 februar, 2015 - 12:05


Isabel Da LuzIsabel er varatillitsvalgt for sykepleierne på førstetrinn. Foto: Isabel Da LuzMange av førsteårsstudentene på sykepleiestudiet i Pilestredet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fikk et ublidt møte med de første eksamenene.

– Mange opplever strykprosenten som skremmende og demotiverende, sier varatillitsvalgt i den ene klassen Isabel Da Luz.

Emnet heter SYBA1000 og består av to skriftlige eksamener. For å stå i emnet må en ha bestått begge eksamenene.

– Konsekvensen er jo at dersom man stryker på konteeksamen kan man bli hengende et år etter. Det har ført til at mange har mistet gnisten, sier Da Luz.

– De som har klart seg gjennom eksamen sitter igjen med en lettelse. Men det å føle en lettelse over å bestå eksamen med en E, er derimot ikke det samme som å føle at man har mestret emnet.

Sammensatt problem

Dag KarterudInstituttleder ved Institutt for syekpleie, Dag Karterud. Foto: Høgskolen i Oslo og AkershusInstituttleder Dag Karterud er klar over det overraskende resultatet. Strykprosenten i emnet har vært høy over lengre tid og skolen har forsøkt å endre eksamensformen som et tiltak for å snu den negative kurven. Karterud sier at de nå prøver å flytte en del av pensum over til andreåret, samt gjennomgå vurderingsprosedyrene.

– Vi jobber med forholdet og balansen mellom hva man bør forvente av elevene, og mengden stoff. Vil vil jo at studentene skal ha vært gjennom en viss mengde stoff før de går ut i praksis, sier han.

– De har nok ikke grepet helt hvor mye som kreves til eksamen. Det kan igjen ha med å gjøre at vi ikke tydelig nok synliggjør mengden lesestoff studentene må gjennom. Vi har snakket med elevene om variasjonen i tema og har fått tilbakemelding om at de får for mye å forholde seg til på for kort tid.

– Vi har hatt en tendens til at studentene møter trøkket litt seinere i studieløpet. Nå møter de det tidligere etter at vi endret programmet i bachelorgraden.