Er du redd for å gå hjem alene?

Er du engstelig for å gå gjennom folketomme gater på kveldstid? Da er du ikke alene. Seks av ti kvinner føler seg utrygge når de går alene i folketomme parker og gater.
Mandag, 12 april, 2010 - 16:20


Politihøgskolen presenterte i dag resultatene av en fersk trygghetsundersøkelse. De har undersøkt hvor stor trygghetsfølelsen er i befolkningen.

Undersøkelsen viser at syv av ti kvinner er engstelige for å gå i gater med dårlig belysning. Bare tre av ti menn har svart det samme. Førsteamanuensis ved Politihøgskolen Geir Aas sier at redselen antagelig skyldes frykt for seksuelle overgrep.

Går ikke ut alene

Fire av ti kvinner sier de i løpet av det siste året har unngått å gå ut alene, som følge av utryggheten. Flertallet går likevel ut, men disse sier de unngår bestemte plasser. Fire av ti sier de har gått omveier på grunn av utryggheten.

Det er fyll og uro, i tillegg til tyveri, som bekymrer både menn og kvinner mest. Seksuell trakassering anses som lite sannsynlig å oppleve.

Det er Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) som har ansvar for trygghetsundersøkelsen. Undersøkelsen er gjort på Grunerløkka i Oslo, i tillegg til i syv andre bydeler og kommuner. 3200 personer har svart på ulike spørsmål om hvor trygge de føler seg.

80 prosent sier at flere politipatruljer og bedre utebelysning er viktige tiltak for trygghetsfølelsen.

Geir Aas peker på at det kan være ganske enkle tiltak som skal til. Han legger likevel til at for synlig politi kan skade trygghetsfølelsen.

- Folk kan tro at et sted er farlig hvis de stadig ser politipatruljer i nærheten.

De fleste er trygge

Til tross for bekymring på noen områder, føler syv av ti kvinner og menn seg vanligvis trygge. Av de som føler seg utrygge, føler bare fire prosent at utryggheten går utover livskvaliteten.

- Vi har funnet at det store flertallet føler seg trygge, sier Geir Aas.

- Opplevelsen av utrygghet kan gjenspeile den faktiske risikoen for å bli utsatt for en kriminell handling, men frykten kan også leve sitt eget liv og vokse ut av proporsjoner, sier Yngve Carlsson på KS sine nettsider.

Carlsson koordinerer arbeidet med trygghet og kriminalitetsforebygging i KS.

De arrangerer mandag og tirsdag en konferanse i Oslo, med trygghet som tema.

På KS sine nettsider kan du finne programmet for konferansen.
 

Emneord: