Mangler 30 000 blodgivere

Blodforbruket i Norge øker, og selv med nesten hundre tusen aktive blodgivere har sykehusene stadig behov for flere for å holde hjulene i gang.
Torsdag, 21 oktober, 2010 - 12:59


På en vanlig dag kommer cirka 60 mennesker innom blodbanken i Hausmannsgate 7.

- Det er alle mulige slags mennesker. Unge, gamle. Det er faktisk noen som holder på helt til de blir 70, og for mange blir det en livsstil, sier enhetsleder i blodbanken Marte Johansson-Kjellerød.

 

Norge på verdenstoppen

Til tross for de mange ivrige nordmennene, er det fortsatt stor mangel på blodgivere. På landsbasis mangler det minst 30 000.

- De som er blodgivere i Norge i dag er veldig flinke. Norge ligger faktisk på topp på verdensbasis med tanke på hvor ofte hver enkelt blodgiver gir. Likevel ønsker vi oss flere, slik at belastningen på de som allerede gir ikke blir så stor, sier Johansson-Kjellerød.

Årlig er det rundt 60 000 mennesker som mottar blod i Norge, og omtrent annenhver nordmann vil ha behov for blodoverføring en eller annen gang iløpet av livet. Blodoverføring er blant annet nødvendig ved kreftbehandling, ved skader og ved behandling av blødere.

- Hvis det blir slik at vi ikke har nok blod, må vi stoppe operasjoner, og kun fokusere på det som er helt livsnødvendig, sier Johansson-Kjellerød.

Hun forteller videre at ikke alt ser mørkt ut.

- Vi ser jo noen ganger at vi har nok av en blodtype, og at vi har nok av det vi skal ha. Det er ikke sånn at man alltid har for lite, forklarer Johansson-Kjellerød.

 

God start på dagen

May Ekeheien er en av 93 000 norske blodgivere. På vei til jobb torsdag morgen, tok hun turen innom Hausmannsgate 7 for å gi sine 450 milliliter blod.

- Jeg synes det er en fin måte å starte dagen på, sier Ekeheien.

Hun er en av mange Oslo-folk som gir blod jevnlig, og har holdt det gående i mange år. Det er to ting som stadig lokker henne tilbake:

- Først og fremst er det fordi det er viktig å gi blod. Det andre er fordi jeg føler meg veldig pigg etter å ha gitt. Jeg sover godt natten etter, og får ny energi, sier Ekeheien.

 

GOD START: May Ekeheien går gjerne innom blodbanken før jobb, og synes det er en god start på dagen. At hun redder liv, tenker hun ikke så mye på. Foto: Martine Grymyr

 

Blodgivning i Norge:

  • I Norge er det 93 000 aktive blodgivere, det utgjør omtrent to prosent av hele befolkningen.
  • En norsk blodgiver gir i snitt 2,33 ganger i året, hvilket er på verdenstoppen.
  • Blodforbruket i Norge har økt med 12 prosent siden 1999.
  • Hvert år får 60 000 mennesker blodoverføring i Norge.
  • Les mer på giblod.no

 

 

Emneord: