Ruters argumenter er en avsporing, mener beboerne

Grunnleggeren av Facebook-gruppen "Gamlebyen ring" venter på skikkelige argumenter for at Ruter skal legge trikken til Bispegata.
Tirsdag, 9 november, 2010 - 16:14


Det er et stort engasjement rundt «trikkefeiden» i Bispegata. Til nå har over 1000 personer meldt seg inn i facebookgruppen «Gamlebyen ring», som fremmer et alternativt forslag for den framtidige trikkeruten i Gamlebyen. «Kinkig, dyrt og tidkrevende» er Ruters respons på den alternative ruten. Øyonn Groven Myhren, en av grunnleggerne av facebookgruppen, mener Ruters argumenter ikke holder mål.

– Alle argumentene Ruter har kommet med til nå kan tilbakevises, sier hun.

Trikk erstatter bil

I flere tiår har kommunen jobbet for å få bilene vekk fra Bispegata, og nå er tiltaket satt opp i reguleringsbestemmelsene for Bjørvika. Myhren stusser på at Ruter nå vil ha trikk i den samme gaten.

– Jeg synes det er kjemperart, siden det har vært en prioritet å få bilene bort. Det hadde nesten vært bedre med en liten bilvei i stedet for trikk, sier Myhren.

– Hør med Statens vegvesen

Ruters planer har i flere år vært en del av Reguleringsbestemmelsene for Bjørvika. Plansjef i Ruter, Halvor Jutulstad, mener Ruters motargumenter er gode nok.

– Hvis Myhren ikke vil høre på meg, må hun høre med Statens vegvesen, sier han.

– Tidligere erfaringer har vist at en slik omlegging av planene tar flere år, legger han til.

Er det paradoksalt å fjerne bilene og innføre trikker i stedet?

– Nei, det synes jeg ikke. Den kontinuerlige bilstrømmen blir erstattet med trikk og buss. Det kommer til å bli lettere å krysse gata, sier Jutulstad.

Byantikvaren positiv

Utbyggingsplanene av Bispegata utarbeides i disse dager. Bydelsantikvar, Hogne Langset, krever en grundig gjennomgang før planen ferdigstilles.

– Hvis det viser seg at det er mulig å legge trikken rundt slik beboergrupperingen har foreslått, vil byantikvaren anbefale dette alternativet, sier Langset.

 

Dette er saken:

Ruter, Samferdselsetaten og Statens vegvesen vil legge ned Gamlebylinjen, og erstatte kollektivtilbudet i gamlebyen med buss.

I stedet skal trikken gå på den planlagte Bjørvikalinjen, gjennom Dronning Eufemias gate og Bispegata, før den kobles til Ekebergbanen.

«Gamlebyen ring» er et forslag fra beboerne i Gamlebyen om å beholde Gamlebylinjen. I tillegg foreslås det at trikken gjennom Dronning Eufemias gate skal ta en sløyfe rundt Middelalderparken, og på den måte styre unna Bispegata.

10. juni i år ga et enstemmig bydelsutvalg i gamle Oslo forslaget støtte.

Det er ikke gjort noen politiske vedtak om å fjerne Gamlebylinjen.

 GAMLEBYEN RING. Beboerne foreslår at trikken skal gå rundt Middelalderparken, slik at man unngår trikk i Bispegata.


RUTERS FORSLAG. Ruter vil fjerne Gamlebylinjen og opprette ny linje i Bispegata.

Emneord: