Takker Facebook for vinterjakker

OSLO: Prosjekt vinterjakke har i løpet av sin første innsamling i år fått inn 70 søppelsekker med jakker og varme klær.
Mandag, 8 november, 2010 - 15:43


- Jeg er imponert over hvor raskt dette har spredd seg. Hadde jeg stått på Karl Johan med flyers ville vi aldri fått så mange til å delta.  

Initiativtakeren til Prosjekt vinterjakke, Trine-Lise Henriksen mener Facebook er grunnen til at prosjektet hennes har blitt så stort. Hun sendte invitasjonen kun til sine venner, men etter kort tid hadde budskapet nådd mange tusen. Nå står over 12 000 som deltakere på eventen.

70 sekker med klær

Mange av dem som trykker på “deltar”-knappen dukker aldri opp med noen jakke, men likevel får Henriksen inn mer enn nok. På én dag kom det inn 70 søppelsekker med varme klær. De mest slitte og hullete klærne blir kastet. Resten går videre til Blå Kors, Fattighuset og Pro Sentret. Der får rusavhengige, prostituerte og andre trengende velge seg klær for den kommende kalde vinteren.

- På Pro Sentret foregår utdelingen på en fin måte, forteller Henriksen. Der henger de opp jakkene i lokalet og sorterer dem etter størrelse.

- Man skal slippe å grave etter klær fra store søppelsekker.

Prosjekt vinterjakke tar i mot alt som varmer. Sko, skjerf, votter, pledd og soveposer er noe av det som har kommet inn.

- Sko er veldig populært. Sist kom det en mann i sandaler, han fikk skikkelige vintersko og var ordentlig fornøyd, sier Henriksen.

Større enn forventet

Trine-Lise Henriksen jobber frivillig ved Pro Sentret, men startet Prosjekt vinterjakke på egen hånd. Hun brukte leiligheten sin til mottak og lagring, og hun var på posten 40 ganger på en måned for å hente tilsendte klær. Da leiligheten ble for liten, tok hun kontakt med Blå Kors. I år foregår innsamlingen i deres lokaler.

- Det er mange praktiske ting som skal klaffe. Noen klager over at det bare er et par dager som er satt av til levering, men så må det faktisk være noen der og motta, sier Henriksen.

For det er egentlig bare Henriksen som driver dette prosjektet, og med fulltidsstudier og jobb ved siden av, blir det vanskelig for henne å ta imot klær til enhver tid.

- Jeg må innrømme at det har blitt litt for mye for meg.

Heldigvis er det flere som ønsker å få jakker ut til de trengende.

- Venninnen min har blitt med på prosjektet i år, jeg får venner og familie til å hjelpe med transport og 20 frivillige var med ved forrige innsamling.

Fortsetter prosjektet

Det er ikke bare i Oslo folk fryser, og Henriksen oppfordrer ildsjeler til å lage sine egne innsamlinger i resten av landet. For jakker har vi tydeligvis nok av i Norge.

- Vi får inn så mange jakker at vi vurderer å sende overskuddet til utlandet, forteller Henriksen.

Selv om Trine-Lise Henriksen har fått inn flere jakker enn hun nærmest klarer å gi videre, har hun ingen planer om å stoppe her. I desember vil hun selv gå og dele ut jakker i Oslos gater, og prosjektet fortsetter til neste år.

Emneord: