Oslofolk på glattisen

Glatt føre har skapt skaderekord i hovedstaden.
Tirsdag, 25 januar, 2011 - 15:29


Mens oslofolket sklir ustøtt på isete fortau, melder skobutikkene om gode dager for broddsalg, og  legevakten om uvanlig mange bruddskader.

Hos spesialforretningen Löplabbet kan butikkmedarbeider Odd Arvid Nilsen fortelle om lukrative dager, selv for brodder laget mest for idrett.

– Hvis det nå hadde blitt skikkelig holke, så hadde vi nok solgt i hvert fall 20 par om dagen, sier Nilsen.

Han demonstrerer gjerne butikkens mest populære variant; brodder med spiraler.

– Disse selger vi mest av til løpere, men vi selger også mye til voksne og eldre. Det er mange som tror det må være pigger, men disse spiralene er like bra.

POPULÆRE BRODDER: Odd Arvid Nilsen hos Löplabbet forteller om gode dager i broddbransjen. Foto: Martine E. Grymyr

Flaut å bruke brodder

Mens man i Bergen har tømt butikkene for brodder, forteller Nilsen om litt mer moderate kunder i hovedstaden.

– Spesielt de yngre kundene er opptatt av at broddene ikke skal synes, og at de lager lite lyd, sier Nilsen, og demonstrerer klikkelyden fra spiralbroddene mot parkettgulvet i butikken.

Tall fra skadelegevakten i Oslo viser en alvorlig økning i antall skader etter fall på isen. Over 300 på bare én uke, og over 50 er mer enn vanlig på én og samme dag. 

Seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo skadelegevakt forklarer nærmere:

Avpass farten

– Mandag 10. januar registrerte vi 329 skader med 70 brudd. Av disse hadde 77 pasienter falt ute på isen, hvorav omkring halvparten hadde bruddskade, forteller Melhuus til Journalen.

Mange tror gjerne at det er de eldste som er mest utsatt for fallskader, men slik er det ikke.

– Det litt overraskende denne dagen var at tre av fire var kvinner og at gjennomsnittsalderen var cirka 50 år. Kun fire pasiente var over 70 år, sier Melhuus.

De vanligste bruddene etter fall på glatt føre er brudd i håndledd, ankel, ribben, skulder og hofte. Etter mildværet som rådet i begynnelsen av januar, har pasientene strømmet til legevakten.

– Skader etter fall på gaten har ligget stabilt på cirka 25 prosent av pasientene. I uke tre registrerte vi ny vinterrekord på Skadelegevakten med 1192 skader med tilsammen 324 brudd, forteller seksjonsoverlegen.

Han støtter Nilsen hos Löplabbet, og mener oslofolk må tenke mer på føret når de er ute og går.

– Et råd til oslofolk på glattisen må være at man bør avpasse farten etter forholdene. Tenk hele tiden at det lurer en issvull rundt neste sving. Solid skotøy er viktig, og gjerne med brodder.

 

Delt ansvar

Innenfor Ring 1 er det gårdeierne selv som har ansvaret for å brøyte og måke fortauene utenfor sine bygårder. Utenfor Ring 1 er det Samferdselsetaten som har ansvaret, fordelt på flere aktører:

  • Alle riksveier, ringveier og europaveier er Statens Vegvesen sitt ansvar.
  • Parker, turveier og grøntarealer er Friluftetatens ansvar.
  • Kommunale gater, veier, fortau, gang- og sykkelveier er Samferdselsetatens ansvar.

 

Se hva oslofolk mener om det glatte føret.

 

Emneord: